Sveriges internationella medverkan 2016 skapar lyxproblem för beslutsfattarna. Årsplanen för 2016 bygger på att Allsvenskan inte kommer att göra uppehåll under OS i Rio.
– För att vi ska få in alla 30 omgångarna i Allsvenskan och Superettan under perioden april till början av november måste vi spela samtidigt som OS i Rio avgörs, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Sverige spelar glädjande nog EM i Frankrike, det står klart efter matcherna mot Danmark. Spelschemat för säsongen 2016 har varit, och blir, en utmaning, egentligen oavsett hur det hade gått för Sverige i playoffmatcherna mot Danmark. Eftersom det bestämts att Allsvenskan gör uppehåll för EM-slutspelet så måste det bli spel under OS för att få till en vettig årsplan för 2016.
– Vår bedömning är att Allsvenskan är tvungen att göra uppehåll under EM, även om Sverige inte hade lyckats att kvalificera sig. Matcherna i EM skapar sådant stort intresse ändå och de spelas på sådana tider att vi skulle ha tappat för mycket publik genom att samtidigt spela Allsvenskan, säger Ola Rydén.

Kvar blev förslaget som grundar sig i att samtliga matcher måste kunna spelas inom de datum som svensk fotboll tillsammans satt, att Allsvenskan ska starta i början av april och avslutas i början av november, vilket gör att vi bland annat under OS spelar. Alternativet att spela Allsvenskan under en längre period än vanligt fanns men de flesta klubbarna har varit emot att förlänga säsongen. Något som också hänger ihop med kvalspelet till Allsvenskan och Superettan spelas efter ordinarie ligaspel är avslutat, och som i sin tur även berör division 1.

OS är inte inplanerad i den internationella matchkalendern som FIFA lägger och därmed har ligorna ingen skyldighet att göra uppehåll under mästerskapet. Likaså har klubbarna, till skillnad från EM, ingen skyldighet att släppa sina spelare till OS. Det är något för varje enskild klubb att ta ställning till eftersom OS-spelet också kan krocka med både Allsvenskan, Superettan eller kvalspelet till Champions League eller Europa League.
– Vi har nu en årsplan att förhålla oss till när planeringen för spelprogrammet nu startar och det kommer bli en utmaning att få ihop det, men vi kommer få ihop det även 2016 inom de ramarna som Svensk Fotboll har satt, säger Ola Rydén.

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Åtvidaberg

Säsongen 2016:
10 juni – 10 juli – EM-slutspel i Frankrike
28 juni – 24 augusti – Kvalspel till CL/EL
3 augusti – 20 augusti – OS i Rio de Janeiro

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån