20 av 23 spelare kommer från Allsvenskan när Förbundskapten Erik Hamrén samlar landslaget för sin januariturné. Samtliga har ambitioner att stärka sina aktier för fortsatt landslagsspel men det blir också svårt att ta en plats i sommarens EM-trupp. Erik Hamrén säger att ingenting är omöjligt.
– Det kan gå fort i fotbollen. Det tog inte lång tid för Erik Johansson och Emil Forsberg mellan vinterturné och tävlingsmatcher i A-landslaget.

Erik Hamrén menar att det är svårt att spekulera i exakt vilka spelare som skulle kunna nå en EM-trupp. Han menar att det är mer rimligt att många spelar mer konsekvent i landslaget om några år i stället.
– Det är många spelare som är här, men också många spelare som inte är här. Jag har tagit ut många unga, orutinerade spelare som kan nå A-landslaget om något år om inte annat.

Olof Persson, assisterande tränare i Malmö, har två spelare med på januaritrunén. Dessutom var Oscar Lewicki uttagen men lämnade återbud. Kvar finns Pa Konate och Anton Tinnerholm. Olof Persson tror att två av Malmöspelarna har chansen att få spela i sommarens EM.
– Lewicki bör vara med i truppen. Sedan tror jag att Tinnerholm ligger bra till. Han konkurrerar med Mikael Lustig och Rasmus Bengtsson men med en bra första halva av 2016 så bör han vara aktuell. Han är här för att stärka sina aktier.

Förbundskaptenen tog på förmiddagen emot de Allsvenska tränarna som kommit ner till Abu Dhabi för konferens och för att titta på sina spelare i landslagsträning. Hamrén passade på att välkomna och tacka tränarna.
– Spelarna är väldigt väl fysiskt förberedda och är supermotiverade. De har bestämt sig att vara i god form. Det gläder mig att de har fått kunskap av ledarna i klubbarna.

IMG_6649

Sverige tränar två gånger före matchen mot Estland. En träning med fokus på defensiven, en med fokus på offensiven. Spelarna är vältränade men eftersom det är uppehåll nu så har många tränat hårt utan boll på sistone, och det vill Hamrén försöka hinna rätta till innan matcherna.
– Det är den mest orutinerade gruppen vi haft vad gäller A-landslagsmatcher. Jag vill att så många som möjligt ska få speltid mot Estland och Finland, säger Hamrén.

21 av de 23 spelarna kommer också från den svenska Tipselitverksamheten där de Allsvenska tränarna representerar 16 av de 60 klubbarna som Tipselit omfattar.

Sverige möter Estland på onsdag den 6 januari och Finland på söndag den 10 januari.

Spelare på januariturnén och deras Tipselitklubb:

Nuvarande klubb Tipselitklubb
Målvakter:
Patrik Carlgren AIK Brage
Karl-Johan Johnsson Randers Halmstad
Jacob Rinne Örebro BK Forward
Försvarare:
Emil Bergström Djurgården Djurgården
Linus Wahlqvist IFK Norrköping IFK Norrköping
Sebastian Holmén Elfsborg Elfsborg
Pa Konate Malmö Malmö
Adam Lundqvist Elfsborg Elfsborg
Joakim Nilsson GIF Sundsvall
Emil Salomonsson IFK Göteborg Ängelholm
Anton Tinnerholm Malmö Åtvidaberg
Mittfältare/Anfallare
Nicklas Bärkroth IFK Norrköping IFK Göteborg
Viktor Claesson Elfsborg Värnamo
Gustav Engvall IFK Göteborg IFK Göteborg
Sebastian Eriksson IFK Göteborg IFK Göteborg
Alexander Fransson IFK Norrköping/Basel IFK Norrköping
Mikael Ishak Randers Assyriska
Kerim Mrabti Djurgården
Christoffer Nyman IFK Norrköping IFK Norrköping
Melker Hallberg Hammarby Kalmar
Marcus Rohdén Elfsborg Elfsborg
Gustaf Svensson IFK Göteborg IFK Göteborg
Emir Kujovic IFK Norrköping Landskrona

 

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån