Under 2016 tillsatte Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel en resurs mot matchfixning i den före detta elitspelaren Anders Wikström, som besökte klubbarna och bland annat berättade om att spelare och ledare har anmälningsplikt vid förfrågningar om matchfixning.
– Det förebyggande arbetet är mycket viktigt, säger Andreas Jerat, Presschef på Svenska Spel.
Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK stoppades sedan en spelare i AIK visat föredömligt civilkurage och slog larm om att han blivit erbjuden pengar om att underprestera. Frågan togs på ett lika föredömligt sätt vidare av AIK:s klubbledning till polis, SvFF och SEF. Hur stor del Anders Wikström utbildning har i frågan vet vi inte men klart är att utbildningen har medvetandegjort fler och att information är ett kraftfullt verktyg i kampen för en renare idrott.
– Anders turné är viktig i förebyggande syfte, om det sedan finns koppling till att den här spelaren i AIK slog larm, det kan bara spelaren vittna om, säger Andreas Jerat.
På Svensk Elitfotboll konstateras att det som inträffat är allvarligt men att det också är skönt att försöket till matchfixning uppdagades och anmäldes. Det visar förhoppningsvis att det långsiktiga arbetet mot den här typen av kriminalitet börjar få effekt. Fotbollen agerade snabbt och när alla faktorer vägdes samman så fanns inga andra alternativ än att ta det ovanliga beslutet att stoppa matchen.
– För det första så reagerar man med är bestörtning. Det är en jobbig nyhet att ta emot och det är otroligt trist att det händer, men man ska också minnas att AIK faktiskt fick stopp på försöket till matchfixning. Vi har i svensk fotboll utvecklat ett bra sätt att jobba mot matchfixning. Systemet har fungerat och nu gäller det att jaga och se till att andra inte kan komma undan med det. Vi står enade i förbundets beslut att stoppa den här matchen. När vi vägde samman alla faktorer så fanns det inga andra alternativ, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.
Lennart Käll, Svenska Spels VD håller i ett blogginlägg med om att det förebyggande arbetet är en viktig pusselbit.
– Under hösten och våren har förre elitfotbollsspelaren Anders Wikström åkt runt bland samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan. Det är ett gemensamt projekt mellan Svenska Spel och Svensk Elitfotboll, där Anders har lärt spelarna att upptäcka tecken på matchfixning och vart de ska vända sig om de blir kontaktade av matchfixare. Utbildningsturnén har varit viktig och uppskattad, spelarna har ofta varit osäkra på vad som gäller. Det förebyggande arbetet är mycket viktigt för att motverka matchfixning.
Svenska Spel har initialt inte kunnat se några tecken på avvikande spel kring matchen mellan IFK Göteborg – AIK men en djupare analys pågår. Spelbolaget konstaterar att det nu står utom allt tvivel att matchfixning förekommer även i den högsta fotbollsserien.
– Jag känner inte till något tidigare fall där en allsvensk spelare går ut själv i egen person och berättar. Om det fanns osäkerhet om att allsvenska lag var utsatta så är alla tvivel nu undanröjda, säger Andreas Jerat.
Det går för tillfället inte att få full koll på i vilken omfattning matchfixningsproblemet existerar men Svenska Spel vet om att det förekommer.
– Vi vet om att det förekommer inom fotbollen, även i högsta divisionen, men det är svårt att kontrollera till 100 procent. Det här är det mest högprofilerade fallet vi känner till.
Anders Wikström besökte under 2016 och i början av 2017 samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan och upplyste spelare och ledare i riskerna med spelmissbruk och matchfixning. Under sommaren finns planer på att utöka den upplysningen även för ungdomsspelare.
Fler texter om utbildningen i spelansvar och matchfixing:
Svenska Spel tackar Anders Wikström
Nolltolerans mot matchfixing
Före detta allsvensk spelare resurs mot matchfixing
”Nu vet spelarna vad som gäller”
”Alla vet någon som haft problem”