En av svensk fotbolls största, kanske den allra största, har gått bort. I en video med intervjuer gjorda av AIK:s Sportlib hedras Lennart Johanssons minne av profiler inom Svensk Elitfotboll.
– Det är med stor sorg som man inser att en exceptionell person har gått bort. Jag tror aldrig jag sett en människa med så stora ledaregenskaper som Lennart hade. Det är med stor saknad som man noterar att han har gått bort, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Lennart Johansson gick bort den 4 juni efter en kortare tids sjukdom. Han kommer för alltid bli ihågkommen som en av de allra största i svensk fotboll – kanske den allra största. Lennart Johanssons gärning sträcker sig från AIK, Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet, UEFA och hela vägen upp till FIFA.
– Det är unikt i en så stor sport, säger Mats Enquist.

– Lennart tog sig till de här positionerna enbart tack vare sin obrutna hederlighet och integritet. Han har betytt enormt mycket för svensk fotboll.

– Han har sått för en era där fotbollen tagit stora steg framåt för fotbollens bästa och inte för olika särintressens bästa. I min värld finns det ingen ledare jag högaktar mer än Lennart.

Djurgårdens vd Henrik Berggren säger att Lennart Johansson satt Sverige på den internationella kartan och att Lennart Johansson var speciell som person.
– Våra tankar går till alla hans anhöriga och vänner. Han var en sann hedersam i allt han företog sig.

Jens Magnusson säger att Lennart Johansson var en person med hög heder och moral och att man aldrig hört något illa om honom.
– En av de stora i svensk fotboll som har gått bort. Det är en tung dag för fotbollsfamiljen, både nationellt och internationellt. Men man ska minnas allt gott som han har gjort för fotbollen. Det är ganska unikt med en person som haft alla tunga uppdrag som han har haft.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén upplever att Lennart Johansson skapade en trovärdighet för oss svenskar ute i Europa.
– Det som Lennart betytt för svensk fotboll ute i Europa är jättestort. Man ser med vilken respekt han möts med från personer från andra länder. Det kommer inte vara ofta som Sverige har den typen av personer som representerar oss ute i Europa som han har gjort.

Mellan 1978-1984 satt Lennart Johansson som ordförande i Svensk Elitfotboll, och där var han bland annat med om att ta fram det som idag är elitlicensen.
– Hans ledarskap präglas inte av ekonomiska intressen. Det har Lennart satt ribban för. Han har varit ett föredöme och han kommer att fortsätta vara ett föredöme. Lennart är inte en person man glömmer. Han var engagerad in i det sista i fotbollen, avslutar Mats Enquist.

Lennart Johansson blev 89 år gammal. Under helgens matcher i Superettan kommer en tyst minut att hållas för att hedra Lennart Johanssons minne.

Filmen är urpsrungligen gjord för ”FollowUs AIK” men Svensk Elitfotboll har fått godkänt att använda den även i sina kanaler.