De Europeiska fotbollsligornas organisation European Professional Football Leagues (EPFL) meddelade på sitt extrainsatta årsmöte i Geneve att organisationen enhälligt kommit överens med UEFA om att tillsammans utveckla framtidens fotboll.
– Jag är glad att våra medlemmar godkände den här överenskommelsen vi slutit med UEFA, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i EPFL i ett pressmeddelande.

EPFL meddelade på sitt årsmöte i Porto i april att organisationen skulle behöva ha ett extra årsmöte för att se över sitt samarbete med UEFA. Efter det extra årsmötet i Geneve står det klart att EPFL och UEFA nu är överens om på en rad olika punkter, där i bland att EPFL ska medverka på något sätt i kommande UEFA-beslut, framtida samarbete om UEFA-tävlingarnas utformning samt format och principer på matchkalenderärenden.

– Båda parter känner att vi kommer att skydda och förbättra konkurrenskraften inom fotboll. I detta avtal erkänns den grundläggande rollen som de inhemska tävlingarna ska ha för en hållbar utveckling av fotboll, både på nationell och internationell nivå, säger Lars-Christer Olsson.

Svensk Elitfotboll konstaterar att de Europeiska ligornas beslut att samarbeta med UEFA är principiellt viktig och att den kommer att gynna alla medlemsligor på flera sätt under många år framöver.
– Denna gemensamma lösning som Ligorna i EPFL förhandlat fram under Lars-Christers ledning, är historiskt viktig för alla oss ligor och ett stort steg till ökat inflytande och medbestämmande för alla berörda parter i den Europeiska fotbollsutvecklingen, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.