Kvinnors roll i den mansdominerade supporterkulturen är en brinnande aktuell fråga. Kvinnliga fotbollssupportrar samlades i Malmö för att prata om de utmaningar och möjligheter som kommer med att vara kvinna och del i svensk supporterkultur.
– Forskning visar att det endast är omkring 10-15% kvinnor representerade på svenska läktare i snitt, det är förstås en speciell situation, säger Sofia Bohlin, Ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) i ett pressmeddelande.

Mötet som arrangerades av Malmö FF-supportrar växte fram efter samtal med SFSU och lockade 32 kvinnor från åtta olika klubbar. Samtalen handlade om att vara kvinna i supportersammanhang men också runt supporterfrågor som bortaresor, tifo och läktarfrågor. Susanne Lundberg, en av initiativtagarna till den första träffen vidareutvecklar.
– En upplevelse som många vittnar om är att det är svårt att ta utrymme i supporterkulturen, att man som kvinna på ett helt annat sätt måste bevisa sin fotbollskunskap eller sitt engagemang, men samtidigt inte får göra det för mycket, det är en jävla paradox.

Mötet i Malmö beskrivs som lyckat och en som ett avstamp på det nätverk som bildats. Tanken framöver är fler möten utspridda över hela landet.
– Det här initiativet har och kommer att ge många kvinnor i supporterkretsar extra bränsle att fortsätta ta plats och jobba för att bli fler och starkare, fortsätter Sofia Bohlin på SFSU.

Supportermötet besöktes även av idrottssociologen Aage Raddan som valt att inleda ett forskningsarbete kring kvinnor i supporterkulturen.

FOTO: Thelma Ernst