Fotbollen inspirerar, engagerar och påverkar. Svensk Elitfotboll har samlat 78 olika engagemang som klubbarna i Allsvenskan och Superettan driver. Samtliga får positiva effekter på samhället.
– Vi har fått bra genomslag och märker redan av en skillnad i beteenden, säger Kristian Haynes, ansvarig för samhällsengagemanget i Trelleborgs FF, om det skolprojekt som föreningen driver.

Svensk Elitfotboll har utvecklat sin egen Uppförandekod där alla lagen i Allsvenskan och Superettan tar ett gemensamt ansvar genom att försöka föregå med gott exempel och agera som förebilder, på och utanför planen. Detta är en oerhört viktigt del av det ansvar som ligan och klubbarna kan ta i sin roll i samhället, att ”bygga” spelare och medborgare. Alla ska vara välkomna till fotbollen oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet och alla ska känna sig trygga och säkra på våra arrangemang. Många av klubbarna har sedan länge sin egen värdegrund och har tagit Uppförandekoden ett steg längre genom att börja jobba mer aktivt för att påverka och förändra samhället vi lever i.

I Trelleborg är Kristian Haynes ansvarig för samhällsengagemanget. Utöver sin roll som assisterande tränare så jobbar Haynes också för att vara en ambassadör för föreningens engagemangsarbete. Haynes och Trelleborg har som mål att vara heltäckande i sitt samhällsengagemang – TFF i samhället.
– Föreningen har jobbat med de här frågorna förut men mitt uppdrag är att paketera och tydligaregöra mer specifikt vad Trelleborgs FF jobbar för. Vi har delat upp arbetet i fyra ben och tillsammans täcker benen en stor del av samhället vi verkar i, säger Kristian Haynes.

Inspirerar i skolan
Ett av benen som Trelleborg fokuserar på är skolan. Klubben har varit ute i och pratat narkotika och nätmobbning i grundskolorna i kommunen samt även hållit föreläsningar i värdegrund där de pratar om en nolltolerans mot kränkande behandling. TFF har också introducerat själva fotbollsspelandet i grundskolan och det har gjort skillnad.
– Det kan vara problem med fotbollen i skolan. Bara de bästa är välkomna och det handlar om att vinna till varje pris. Vi har varit med ute på rasterna och styrt upp och det har fungerat bra och efteråt har vi följt med in med i klassrummet och pratat om hur vi kan hjälpas åt för att påverka hur klimatet kan bli bra. Det finns flera likheter mellan skolan och fotbollen. Vi försöker agera som förebilder utifrån. Lärarna tycker att vi får bra genomslag och att de har sätt en förändring i beteenden hos tidigare så kallade stökiga elever.

Ett annat av benen är att klubben jobbar aktivt för att få en mer aktiv ungdom i kommunen.
– Vi vill engagera ungdomar och deras aktiva fritid. Själv växte man upp med att klättra i träd, det finns inte idag med ipad och dataspel och allt det där. Vi testade att öppna upp hallar mellan klockan 20-24 på fredagar för ungdomar i kommunen som ett sätt att engagera istället för att ungdomarna skulle driva runt på stan. Vi lockade med spelare från A-laget och det lyckades bra. Det var öppet för alla att komma. Vi hade 35 ungdomar i snitt på fem gånger.

Satsningen gick så bra att klubben flyttade ut sin satsning även utanför tätorten Trelleborg.
– Vi expanderade var ute på landet där vi har flyktingboenden. De slöt upp fantastiskt bra. Tjejer och killar i alla åldrar. Vi ska ha roligt och det spelar ingen roll var man kommer ifrån. Vi berömmer varandra och ska inte vinna Champions League. Ungdomarna fick ta hänsyn till varandra för att ha kul. Ensamkommande kan inte alltid språket men det löste sig med fotbollens språk.

Skapar arbetstillfällen
Trelleborg jobbar också med att engagera arbetsmarknaden, att skapa sysselsättning. I samband med matcherna i Superettan så jobbar personer från KRIS, Kriminellas revansch i samhället, med eventet och klubben försöker aktivt få in så många sommarjobbare som möjligt. Som ett fjärde ben i verksamheten görs punktinsatser där det behövs, exempelvis genom att erbjuda fotbollsträning för funktionshindrade, att hjälpa ensamkommande flyktingbarn att hitta en klubb på lämplig nivå eller att åka ut till olika typer av boenden och spela fotboll.

Klubben fortsätter under hösten med att utveckla sina projekt ytterligare. Samarbetspartners ska in och Kristian Haynes själv behöver mer assistans. Hittills har Haynes varit med och representerat TFF vid allt samhällsarbete men i takt med att Trelleborg också avancerat i seriesystemet, samt att Haynes även är spelande assisterande coach i A-laget så behövs mer resurser. Haynes har dock inga planer på att sluta arbeta med samhällsfrågorna.
Det har varit en jätterolig resa och jag har lärt mig mycket även jag. Behovet blir större och vi behöver resurser. Vi tittar på hur vi kan göra för att växa. Vi är igång och alla instanser i kommunen vet vad vi gör.

Klubbarna i Allsvenskan och Superettan driver just nu ett stort antal samhällsprojekt. På ligornas hemsidor har listas 78 av dem. 55 för klubbarna i Allsvenskan och 23 för klubbarna i Superettan. Bland projektet finns det projekt som sysselsätter ungdomar, projekt som jobbar för att fler ska få en bättre hälsa, projekt som håller ungdomar borta från oroligheter och projekt som ger nyanlända möjlighet att hitta socialt umgänge. Klubbarna engagerar alla grupper i samhället och håller med sitt engagemang ungdomar i förorterna borta från gatan, spelare hälsar på barn på sjukhus och klubbarna får unga att sluta röka eller snusa.

Titta på klubbarnas engagemang. Allsvenskan här, och Superettan här.

Exempel på projekt:
Ung Aktiv 9 – Helsingborgs IF:
Klubben besöker skolklasser i årskurs nio och berättar om vikten att göra smarta val i livet, hur vi kan välja och hur dessa val påverkar oss och vår omgivning.

Rörlig Ungdom Nu (RUN) – BK Häcken:
Projekt för att motverka och förebygga inaktivitet och övervikt bland barn på Hisingen.

Fotboll för ensamkommande unga – Malmö FF:
Flera barn och ungdomar på flyktingboenden i Malmö har möjlighet att spela fotboll under ledning av Malmö FF.

Jobb tillsammans – Elfsborg:
Hjälper ungdomar i utanförskap att få möjlighet att praktisera på ett företag för att få en inblick i arbetslivet och för att kunna förbättra sitt CV.

#endelavoss – GAIS:
GAIS visar att alla är välkomna till klubben, till Sverige och till Göteborg.

Svensk Elitfotbolls ligaövergripande samhällsprojekt:
Stå upp för fotbollen:
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen och Svenska Spel samt Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Sedan Stå upp för fotbollen och arbetet med SLO:er startade så har fotbollsrelaterat våld inne på arenorna minskat. Totalt besökte 1.7 miljoner de Allsvenska arenorna 2014 varav endast 176 personer omhändertogs eller avvisades. (2015 års siffror inte fastställda ännu).

Uppförandekoden:
Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan skrev inför säsongen 2014 på svensk fotbolls Uppförandekod. Ett dokument där klubbarna berättar att de gemensamt arbetar för en fotboll där:

  • Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet
  • Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang
  • Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare
  • Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.

För oss handlar fotboll om rättvisa, respekt, värdighet, passion och glädje – och vi agerar för att visa det.

Robert Johansson /FOTO: Bildbyrån