Den svenska herrelitfotbollen har jobbat aktivt mot matchfixning och spelansvar i fem säsonger. När 2021 års säsong ska börja tar elitklubbarna nästa steg i utvecklingen. Fokus ligger initialt på klubbarnas Integrity officers.
– Den här rollen är otroligt viktig för oss i vårt arbete att fortsätta vara ledande i fotbollens integritetsfrågor. Våra Integrity officers gör stor nytta i sina klubbar och för fotbollen som helhet, säger Anders Wikström, integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll har arbetat aktivt mot matchfixning och spelansvarsfrågor sedan 2016. Anders Wikström har i fem år, som en dedikerad resurs mot matchfixning, åkt runt i landet och besökt klubbarna och deras spelare och utbildat i farorna med matchfixning och i spelansvar. För att utveckla det arbetet instiftades inför säsongen 2020, i samarbete med den nya huvudpartnern Unibet, tjänsten Integrity officer i klubbarna. Nu tar samarbetet ett nytt steg.

I dagarna genomfördes 2021 års första fortbildning för Integrity officers. Tjänsten har på förhand beskrivits som en nyckelroll i arbetet mot matchfixning. På fortbildningen gick ligan och klubbarna igenom årets aktiviteter. Arbetet mot matchfixning och kravet på att utbildning kring matchfixningreglementet ska genomföras fick stor fokus, men också enkäten gällande psykisk hälsa, spelproblem, näthat och just matchfixning som skickats ut i samarbete med Karolinska Institutet (KI).

– När vi fått resultatet från undersökningen så kommer vi att få en tydlig bild av vad vi behöver prioritera i vårt arbete framöver. Vi blundar inte för att det finns utmaningar i våra verksamheter, precis som i samhället, och det är just därför vi gör den här undersökningen – för att kunna ta tag i de problem som finns och lägga krut på rätt ställen, menar Anders Wikström.

– Våra Integrity officers kommer att spela en viktig roll i det dagliga arbetet i klubbarna medan vi från centralt håll finns tillgängliga som stöd och för att koordinera arbetet.

Polisen via Fredrik Gårdare deltog och berättade sin bild av verkligheten.

– Från polisens håll är de glada att vi arbetar så aktivt med denna fråga och berömde Integrity Officer-initiativet, avslutar Anders Wikström.

Om rollen Integrity officer:
Varje enskild herrelitklubb har en Integrity officer i sin verksamhet. Rollen Integrity officer är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet och parternas verktyg för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som spelansvar och matchfixning. Denna person, som i regel är sportchefen i klubbarna, blir således länken mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor. Varje Integrity officer har fått en specifik utbildning för sin ansvarsroll.

Som intresseorganisation för Allsvenskan och Superettan har Svensk Elitfotboll, SEF, en viktig uppgift i att utveckla fotbollen på den högsta nivån i Sverige tillsammans klubbar, förbund och partners. Men ett minst lika viktigt uppdrag är att värna om integriteten hos aktiva spelare och ledare och ta ansvar och bidra till samhället. I SEF:s avtal med huvudpartnern Unibet ingår ökade resurser och nya satsningar som ska stärka ligaintegriteten och motverka matchfixning. Dessa satsningar presentas nu som ett gemensamt hållbarhetspaket. Via sponsorskapet går drygt 4 miljoner kronor årligen till arbetet med hållbarhet och integritet varav cirka 70 procent öronmärks för området ligaintegritet.

Läs mer om Integrity officer här:
Allsvenskan och Superettan lanserar tillsammans med Unibet samlad satsning på hållbarhet och integritet

100% genomförande på utbildningen i spelansvar och anti matchfixning

Tjänsten Integrity officer implementerad i samtliga elitklubbar

Integrity Officer: ”En otroligt viktig roll i klubben”

Integrity officer: ”En nyckelroll i vårt arbete mot matchfixning”