På söndag börjar äntligen säsongen 2020. Inför avsparken har över 900 spelare och ledare i de 32 elitklubbarna genomgått en utbildning i spelansvar och anti matchfixning, framtagen av Svensk Elitfotboll och Unibet.
 För att motarbeta matchfixning jobbar vi ihop med SVFF, RF och polisen. Vi på SEF har som primärt ansvar att tillse att alla våra spelare är utbildade, säger Anders Wikström, Klubbutveckling och integritet på Svensk Elitfotboll.

Utbildningen är digital och görs på hemmaplan av samtliga klubbars spelare och ledare. Målbilden inför säsongen är att samtliga klubbar ska ha genomgått utbildningen innan säsongen startar, för att veta vad som gäller. 

– Vi har nu 100% genomförande av samtliga spelare och Integrity Officers i samtliga trupper. Det är en högt satt målbild men också det enda godkända. Alla måste känna till riskerna som finns kopplade till spel och matchfixing, vilka skyldigheter det medför, vart man kan vända sig och hur man ska agera kring dessa frågor, om vi ska kunna jobba mot matchfixning på ett seriöst sätt, säger Anders Wikström.

Spelare som tillkommer i säsongens transferfönster och/eller spelare som flyttas upp till a-truppen från ungdomslagen kommer att få genomgå utbildningen i efterhand.

Svensk Elitfotboll och Unibet satsar stort på integritet i år. Inför den tilltänkta ligapremiären i mars lanserades ett totalkoncept på integritet där utbildningen i spelansvar och anti matchfixning är en del. Varje klubb har också utsett en så kallad Integrity officer i sina led samt att det, i samarbete med Karolinska Inistitutet (KI) under säsongen kommer att genomföras en stor undersökning om psykisk ohälsa i klubbarna.

– Vår ambition som huvudsponsor till Allsvenskan och Superettan är att främja hela fotbollsupplevelsen, från liga, klubbar och spelare till supportrar och samhället i stort. För att lyckas med detta handlar det om ett långsiktigt arbete där vi tillsammans tar ansvar, bidrar till regelefterlevnad, bygger trovärdighet och motverkar matchfixning och osunt spelande, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet.