Fem svenska lag gick vidare till kvartsfinaler från gruppspelet i Gothia Cups Tipselit Trophy. I slutändan segrade Right to dream från Ghana men erfarenheten för de svenska lagen går ändå inte att ta miste på.
– Framgången gör att spelarna växer och blir bättre. Steget till Allsvenskan krymper, säger Henrik Rydström, coach i Kalmars silverlag.

Rydströms 17-åringar i Kalmar förlorade finalen med 2-1 efter att ha haft ledningen med 1-0 med bara kvarten kvar att spela. Besvikelsen var stor hos Kalmarspelarna men Henrik Rydström ser framtidshopp.
– Det är riktigt värdefullt att få spela de här matcherna i Gothia Cup och att få känna på nivån som vi tycker att vi är på och det är en bra referensram för framtiden.

Bästa 17-åringarna
Tipselit Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup, och är kanske den mest prestigefyllda pokalen att vinna under veckan i Göteborg. 24 lag deltar, alla speciellt inbjudna. 12 från Sverige, 12 från utlandet. Lagen delas in i sex grupper där gruppvinnaren plus de två bästa tvåorna totalt går vidare till A-slutspel. De svenska lagen svarade för flertalet fina insatser i år. Kalmar förlorade finalen och var närmast slutvinsten men också BP, Falkenberg, AIK och Hammarby gick vidare från sina respektive grupper.

Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll, och en av de som är inblandade i utformningen av Tipselit Trophy, var nöjd med de svenska lagens insatser i sommarens turnering.
– Den svenska 17-årsverksamheten har hög internationell klass vill jag påstå. De svenska lagen har blivit bättre.

IMG_5861

Även Stefan Lundin prisar erfarenheten matcherna mot internationellt motstånd ger ungdomarna.
– Den internationella erfarenheten oslagbar. Det höjer 17-åringarna enormt. De får pröva sina vingar mot andra lag. För många är det en ny erfarenhet att få spela inför så mycket publik. Det är en av fördelarna med samarbetet med Gothia Cup.

Hektisk vecka
Traditionellt brukar svenska lag gå bra i Gothia Cup men vi får svårare av många anledningar att konkurrera med klubblagen på A-lagsnivå. En av dessa är att så många spelar utomlands.
– Allsvenskan leder ligan i att ha flest antal egenproducerade spelare. Trots det är våra 100 bästa spelare utomlands. Därför kan klubbarna inte hävda sig på A-lagsnivå som de gör i Gothia Cup.

Gothia Cupveckan är inte bara fotboll på plan, utan också utanför densamma. Veckan är också ett utmärkt tillfälle för scouter, bettingbolag, statistikföretag och andra intressenter att spana in talanger och göra sin röst hörd. Mycket sker i kulisserna och Stefan Lundin har exempelvis möten hela tiden.
– Det är mycket folk i rörelse och mycket positivt, säger Stefan Lundin.

BP delade på bronset tillsammans med Helsinki från Finland.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.
Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Svenska lag i Tipselit Trophy 2015:
Kalmar FF
IF Brommapojkarna
AIK FF
Halmstads BK
IFK Norrköping
Djurgårdens IF
IF Elfsborg
IFK Göteborg
BK Häcken
Hammarby IF
Falkenbergs FF
Helsingborgs IF

Utländska lag:
Vasas Academy, Ungern
Club Toluca, Mexiko
Doncaster Rovers, England
Skonto, Lettland
Newcastle United, England
ACBB Paris, Frankrike
HJK Helsinki, Finland
Kinetic Academy, England
Right to dream, Ghana
Lilleström SK, Norge
AP Top 54, Polen
Sao Bernando, Brasilien

Text och foto: Robert Johansson