2016 års säsong visar att nio föreningar nu klassificeras som femstjärniga i Tipselits Certifiering. En ökning med två klubbar mot för 2015. Det är Halmstad och Djurgården som båda belönats med en extra stjärna.
– Vi har kämpat i många år, säger Djurgårdens akademichef Tommy Davidsson.
Tommy Davidsson beskriver Certifieringen som ett jättebra redskap för klubbarna som ingår i Tipselitprojektet och konstaterar att Svenska Spels Tipselit gett stora effekter för svensk fotboll ända sedan starten 1992.
– Certifieringen i sig gör inte att vi blir bättre för att vi har fem stjärnor. Men det är ett kvitto från utomstående att vi gör något bra i vår verksamhet. Om man tittar på vår poängmässiga resa så är den intressant. Tittar man på punkterna A-G i Certifieringen så hade vi höga 800 poäng redan vid starten 2010. I dag ligger vi på 946 poäng. Vi har hela tiden haft klart för oss vad vi vill med verksamheten och hade kommit långt redan innan det första certifieringsbesöket.
Verksamhetsområde H i Certifieringen är spelarutveckling och visar de spelare som varit minst ett år i en klubbs akademiverksamhet och som nu är spelare i Allsvenskan, Superettan eller på elitnivå i utlandet. Här har det hänt desto mer för Djurgården och det är enligt Tommy en konsekvens av att man började jobba med certifieringssystemet 2010.
– Den kurvan har varit stigande år för år för oss. Vi hoppas att det är ett tecken att saker går vår väg nu, att det systematiska arbetet börjar ge utslag. Börjar man arbeta med unga så tar det tid innan de blir 19 år eller äldre och debuterar i ett A-lag. Jag brukar säga att det tar nästan tio år innan allt ger utslag.
– Det har skett en förändring och nu ser vi vilken effekt det här har fått. Varför? Jo, vi har fyra nyckelord i vår verksamhet som har visat sig framgångsrika för oss. Man måste jobba mot ett tydligt mål och kontinuitet, det går inte att komma ifrån. Man måste ha en tydlig väg hur man jobbar metodiskt. Vi har höga utbildningsnivåer hos våra tränare. Vi är noggranna och lyckas behålla alla år efter år och slipper tillsätta nya. Det är alltid en gammal tränare som lär upp en ny. Faciliteter går inte heller att komma ifrån. Vi lyckades med hallprojektet för fem år sedan och att ha en bra träningsyta även vintertid har varit betydelsefullt. Vet att vi alltid kan träna året runt. De fyra sakerna. Kontinuitet, metodiskt val, tränarnas nivå och faciliteter även på vintern, är våra nyckelord.
Även i Halmstad är man glada över att ha fått en femte stjärna. HBK säger att de har tagit flera små kliv flera år i rad när det gäller Certifieringen och att klubben har 85% av maxpoängen vad gäller de akademiska poängen A-H.
– Det är väldigt roligt, säger Robert Nordström, Akademichef i Halmstads BK.
– Nöjdast är vi dock med att vi på spelarsidan nu är uppe i 32 spelare på elitnivå 2016, vilket är toppenkul och naturligtvis den mest bidragande orsaken till att vi nu kommer över 2000-spärren och får de fem fina stjärnorna. Vi har de senaste åren fått fram 4 eller 5 spelare som gått hela vägen från vår Fotbollsskola (5-7 år) till allsvenskt spel vilket såklart stimulerar hela verksamheten att se att det är möjligt. Nu gäller det att inte tappa fart och bli nöjd utan bibehålla detta och samtidigt blicka framåt.
Årets Certifieringen visar också att klubbarna överlag blir bättre på att dokumentera sin verksamhet och att snittet för alla lagen höjs.
– För oss är det glädjande att se att föreningarna har en ambition att förbättra dokumentation och arbete. Ser man till helheten ser man att även föreningar längre ner i systemet gör ett väldigt fint jobb trots mindre resurser än elitföreningarna och det är väldigt kul. Det är även glädjande hur seriösa föreningarna är med att förbättra sitt material och det kommer i slutändan att mynna ut i skickligare spelare och fler spelare som får vara med och konkurrera, säger Thomas Lyth, ansvarig för Certifieringen och besöken hos klubbarna.
Högst rankade av alla lag är Malmö FF följt av Brommapojkarna och Elfsborg.
En djupare analys av Certifieringen publiceras inom den närmsta månaden.
Fakta Certifieringen:
Certifieringen finns till för att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv
– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen
Läs mer om certifieringen på tipselit.se
Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett 25-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.
Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 58 klubbarna.
Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.
2015 hade totalt 733 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 240 av dessa spelade i Allsvenskan och 234 i Superettan.
Läs mer på tipselit.se