AIK och IFK Norrköping är vidare till nästa kvalomgång i Europa League efter sammanlagda utklassningssegrar mot KÍ Klaksvík respektive FC Prishtina.

1-0 efter tre minuter blev till 5-0 satt strax innan halvtid. AIK fick bara 0-0 på Färöarna mot KÍ Klaksvik i match ett i Europa Leagues första kvalrunda, men i returen tog man en enkel seger efter bland annat ett hattrick av Eero Markkanen.

Den finske anfallaren Markkanen reagerade snabbast efter ett misslyckat skott av Stefan Ishizaki i matchinledningen och stötte in 1-0 tidigt. 2-0 kom i den sjätte minuten, återigen avslutade Markkanen snabbt på volley, den här gången framnickad av Denni Avdic.

Efter en kvarts spel fick Ishizaki bättre träff på bollen och kunde dundra in 3-0 med ett långskott. Kristoffer Olsson testade även han med ett skott utanför straffområdet, och det styrdes in i mål via en Klaksvík-back fram till 4-0.

5-0 var ett drömmål då AIK sågade sig in i gästernas straffområde och till slut kunde Markkanen sätta sitt hattrick genom att rulla in bollen i halvöppet mål.

– Fasen i mig, det var en bra start. Hade vi inte gjort mål på de där chanserna i början så växer de in i det så klart, men det blev både ett, två och tre ganska tidigt, det är jättebra för oss, kommenterar AIK:s tränare Rikard Norling i TV3 Sport efter matchen.

För IFK Norrköpings del hade man 5-0 att gå på från hemmamötet med FC Prishtina. Returen i Kosovo var mållös i halvtid, men i den 71:a minuten gjorde Sebastian Andersson matchens enda mål då han vann bollen högt, avancerade in i straffområdet och placerade in 1-0 för Norrköping.

Båda svenska lagen går därmed vidare till nästa runda i Europa League-kvalet, där IFK Norrköping ställs mot litauiska ligatvåan FK Kratai. AIK möter FK Zeljeznicar från Bosnien-Hercegovina.

I den andra kvalrundan går även Svenska Cupen-vinnaren Östersunds FK in i turneringen, och man gör det mot inga mindre än turkiska storklubben Galatasaray.