Svensk fotboll tar under augusti en tydlig ställning i allas lika värde när kampanjen Alla är olika – Olika är bra presenteras på arenorna i Allsvenskan och Superettan. Tillsammans visar fotbollen och föreningarna en enad front mot diskriminering, kränkningar, främlingsfientlighet och rasism.
– Fotbollen står enad i denna fråga, säger Elin Öst Sandström, Ligakoordinator på Svensk Elitfotboll.

Alla är olika – Olika är bra presenteras av Svenska Fotbollförbundet under hela 2015 och under omgångarna 18-19 genomfördes en manifestation i samarbete med Svensk Elitfotboll på arenorna i de två högsta serierna. Samtliga startspelare ställde inför match upp sig på rad tillsammans med domarteamet och presenterade en banderoll samtidigt som matchspeakern läste upp budskapet med manifestationen.

– Det här är en otroligt viktig fråga. Inom fotbollen vill vi att alla ska känna sig välkomna och ingen ska stå utanför. Vi jobbar med värdegrundsarbete på både klubb- och liganivå och genom manifestationen når vi ut med ett otroligt viktigt budskap. Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet visar vi att fotbollen står enad i dessa frågor. Svensk Elitfotboll och dess föreningar ska vara ett föredöme i dessa frågor, fortsätter Elin Öst Sandström.

Projektet Alla är olika – olika är bra tillkom efter SvFF:s Ordförandekonferens 2014, där de medverkade uttalade en ”Enad front mot rasism”. Nio punkter sattes upp för hur kampen mot rasism ska bedrivas. Ur det föddes senare Alla är olika – Olika är bra. Henok Goitom i AIK uppmuntrar manifestationen.
– Vi kan se olika ut, prata på olika sätt men vårt blod har samma färg. Istället för att stöta bort olikheterna, se olikheterna som en styrka som blir ännu starkare när man går samman.

Emil Salomonsson, spelare i IFK Göteborg tycker också att det är viktigt att få ut budskapet i dessa dagar.
– Det är en väldigt bra manifestation. Det är rätt i tiden att belysa att alla är välkomna, att alla får vara som man är och att fotbollen är till för alla. Vi tar det som självklarheter men det är viktigt att visa och manifestera det här budskapet. Allsvenskan är en perfekt scen att visa det i och med att att serien är het och har många ögon på sig. Ett bra skyltfönster helt enkelt.

Patrik Ingelsten, lagkapten i GAIS i Superettan, hakar på tåget.
– Jag tycker det är jättebra och jag vet också att GAIS som klubb också tycker det är jättebra. Vi är tydliga att alla är välkomna och lika mycket värda oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning. Jag har även engagerat mig i frågan privat, via min frus arbete, och vi tycker det är en viktig fråga. Det här är ett väldigt bra initiativ från SvFF och SEF och budskapet framgår tydligt över hela arenan. Jag hoppas att det vi manifesterar för går in i huvudet på de som tittar på matchen. Förhoppningsvis slipper vi manifestera för sådana här självklarheter i framtiden.

Fotboll, Superettan, GAIS - Värnamo

Ett ständigt arbete

Samtidigt som svensk fotboll under sommaren manifesterar en avsky för rasistiska yttringar, så bedrivs också ett förebyggande arbete och en ständig diskussion om etik och moral. Svenska Fotbollförbundet säger att en fotboll för alla där alla är lika mycket värda också betyder en bättre fotbollsmiljö.

– Vi manifesterar inte bara mot rasismen utan vi jobbar också aktivt för att förebygga den. Vi har som tema på landslagets fotbollsskolor att utbilda i allas lika värde och vi lyfter ut goda exempel på vår hemsida. Allt från hur man tar hand om funktionshindrade till integration. SEF-klubbarnas arbete inom samhällsansvar och det arbete som görs med värdegrund i föreningarna är mycket goda exempel, säger Peter Landström, Utbildningskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

ALLA_AR_OLIKA_6000x900

Svensk fotboll har som mål att med ord och handling beivra, sätta en gräns och förebygga rasism. Målen med Alla är olika – Olika är bra är att:

  • Svensk fotboll under 2015 minskar diskriminering, kränkningar och rasistiska yttringar i samband med matcher.
  • Under 2015 skapa en större mångfald och inkludering inom svensk fotboll, det vill säga en större variation i kön, ålder, etnicitet med mera, och fler som känner sig delaktiga och välkomna i beslut och verksamhet.
  • Under 2015 nå 100 % av elitklubbarna och minst 50 % av breddklubbarna med budskapet om att ”alla är olika, olika är bra”.

Utöver projektet så fördömer och bötfäller både UEFA och svensk fotboll rasistiskt uppträdande hårdare än tidigare.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån