Elfsborg gjorde en historisk ”dubbel” när C More Sport onsdag den 23 april 2014 för första gången direktsände en seriematch från svensk U21-fotboll: ElfsborgDjurgården från Borås Arena. Första tv-målet. Första tv-segern.

Första tv-målet kom i 29:e minuten: 1–0, Anton Andreasson, ett vänsterskott som Djurgårdens målvakt Hampus Nilsson lite väl enkelt släppte in mellan benen.

Men förarbetet på högerkanten var vackert: Arber Zeneli, den snabbe, hade dragit upp bollen och spelat den snett-inåt-bakåt i straffområdet där först Victor Rotting och sedan Arjan Mostafa skarvat bollen vidare till målskytten.

Elfsborg, som kom till matchen med Abbas Hassan i målet och med ytterligare ett gäng A-truppsspelare som Zeneli, Rotting, Andreasson, Adam Lundqvist och Per Frick, dominerade stort i första halvlek.

I andra halvlek jämnade spelet ut sig och de betydligt yngre djurgårdarna tog för sig mer och mer. Även Djurgården använde ett antal överåriga i laget: Hampus Nilsson, 23, i målet, sydafrikanen Mark Mayambela, 26, till vänster på mittfältet och Philip Hellquist, 22, på topp. ”Kistas Kaká” var ifjol utlånad till Assyriska men är nu tillbaka i blårandigt, där han 2008–2012 gjorde hela 80 allsvenska matcher.

Efter att ha varit i stort sett osynlig under första halvlek gjorde Philip Hellquist sen matchens vackraste mål, när han språngnickade in 1–1-kvitteringen i 59:e minuten. Passningen stod det ”världsklass” på, den kom väl avvägd från offensive högerbacken Jakob Glasberg mellan Elfsborgs båda mittbackar.

Elfsborgs segermål föll till sist på en fast situation i 90:e minuten. På en inåtskruvad högerhörna gick Jacob Berg upp högst och nicktouchade bollen i mål, 2–1. Jacobs femte mål hittills – naturligtvis leder han därmed skytteligan i Folksam Cup.

Djurgårdens tränare Anders Johansson var ändå nöjd efteråt:

– Elfsborg vinner rättvist – fast på ett lite snopet sätt. Tänk på att de flesta av våra grabbar är 96- och och 97-or. Summa summarum så gör dom en jättebra match. Extra högt betyg åt vara mittbackar Michael Jahn och Frej Engberg.

I och med segern gick Elfsborg nu upp i topp på Folksam U21 Allsvenskan Norra. På samma poäng som IFK Norrköping och Djurgården.

Folksam U21 Allsvenskan Södra leds av IFK Göteborg fyra poäng före Mjällby AIF, Malmö FF och Häcken.

Folksam U21 Superettan Norra leds av Jönköping Södra fem poäng före IK Sirius.

Folksam U21 Superettan Södra leds av Landskrona BoIS två poäng före GAIS och Ljungskile.

Närmaste matcher, måndag 28 april: Djurgården–BP (Stadion 17.00), AIK–Örebro SK (Skytteholm 17.00), IFK Göteborg–Mjällby (Hjällbovallen 17.00) och Ljungskile–Landskrona (Skarsjövallen 17.30). Tisdag 29 april: Östersund–Degerfors (Jämtkraft Arena 17.00).

Nästa tv-sända match, tisdag 29 april: Norrköping–Åtvidaberg (Nya Parken 18.00).

Det började bra.

Text: LASSE SANDLIN, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån, Jörgen Jarnberger