Under 2016 åkte Fryshuset runt bland klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att levandegöra elitfotbollens egna Uppförandekod. I år åker Fryshuset runt igen för att ta värdegrundsarbetet vidare till nästa fas och se till att den implementeras i vardagen.
– Vi fokuserar på klubbens stolthet och vilka förebilder de är och sedan ställer vi frågan hur de får med sig det i vardagen, säger Beatrice Clarke från Fryshuet.

Uppförandekoden är svensk elitfotbolls värdegrund där alla är välkomna oavsett ursprung och fotbollen vill ha en miljö där nya förebilder skapas. Samtliga 32 klubbar har redan undertecknat Uppförandekoden och i det här skedet så besöker Fryshuset klubbarna med dess a-lagsspelare och akademispelare en andra gång med uppdrag att levandegöra och implementera Uppförandekoden.

– Vi är ytterst nöjda med samarbetet med Fryshuset. De är en viktig inspiratör för att utveckla våra värdegrundsfrågor, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll. I år har projektet utvecklats till att mer handla om utbildning och att levandegöra våra värdegrunder, menar Stefan Lundin.

2016 fick personal och spelare i klubbarna plocka fram vad de är stolta med över sin förening, vad som kan förbättras och vilka egenskaper som är viktiga hos en person för att ena gruppen. I år är tanken att använda första årets samtal och slutsatser för att använda sig av och leva med Uppförandekoden i vardagen.
– Den första delen handlade om att inspirera och medvetandegöra och att få ihop resultatet av det, med Uppförandekoden och klubbens egen värdergrund. Där var stoltheten för den egna klubben en drivkraft. År två vill vi mer implementera Uppförandekoden i vardagen. Det är en naturlig del att fortsätta med. Att gå från medvetande till att implementera i vardagen.

Idrotten är en stor del av samhället och en stolt klubb med en tydlig värdegrund får inte bara allt att lättare stämma på fotbollsplanen. Klubbens arbete påverkar också samhället på många sätt, bland annat genom integration, men också som en social uppfostran. Falkenberg är en av klubbarna som genomgått den andra utbildningen, och hallänningarna är nöjda.
– Vi tycker att det här var jättebra. Det är ett forum att träffas tillsammans, spelare från A-lag till U17 samt personal och ledare, säger Patrik Lundgren, Klubbchef i Falkenbergs FF.

Turnén med att besöka klubbarna är i full gång. Hittills har åtta stopp genomförts och resterande klubbar är inbokade under våren.

Närmaste besöken:

IF Elfsborg 06-mar 09.00
IFK Göteborg 06-mar 13.45
GAIS 07-mar
Halmstad 08-mar 16.00
BK Häcken 09-mar 13.00
Brommapojkarna 13-mar 17.00
Norrköping 15-mar 14.00
Kalmar 16-mar
Gefle IF 21-mar 09.30
Trelleborg 27-mar 18.00
Sirius 04-apr 18.30


Fakta Uppförandekoden:
Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan skrev inför säsongen 2014 på svensk fotbolls Uppförandekod. Ett dokument där klubbarna berättar att de gemensamt arbetar för en fotboll där:

  • Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet
  • Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang
  • Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare
  • Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.

För oss handlar fotboll om rättvisa, respekt, värdighet, passion och glädje – och vi agerar för att visa det.