Aldrig tidigare har så många samlats för en Tipselitträff när totalt 200 deltagare deltog i fortbildning i Solna och i Jönköping. Anledningen var två nuvarande förbundskaptener med massvis med erfarenhet i bagaget.
– Jag är jätteglad över intresset. Det gäller att utnyttja och dra nytta av erfarenheten som finns, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

Förbered er väl. Utbilda spelarna att våga ta ansvar. Öva på spelförståelsen. Ät, drick och vila. Ha en stark mental attityd och klaga aldrig, aldrig på motspelare, domare, media eller supportrar. Svårare än så verkar de inte vara att vinna fotbollsmatcher för Islands Lars Lagerbäck och Finlands nytillsatte Hasse Backe. Sanningen är naturligtvis en annan, det krävs massvis med hårt jobb också. De tillresta Tipselittränarna antecknade flitigt när Lagerbäck och Backe lärde ut konsten att träna för att nå framgång.
– Det finns mycket att ta med sig härifrån. Vi hoppas kunna stärka vår akademis professionalitet, säger Mats Pettersson, akademiansvarig i Östersund.

Stefan Lundin, arrangör och Sportdirektör i SEF var mer än nöjd över uppslutningen och menar att det finns mycket att lära av Lagerbäck och Backe.
– De här två herrarna har unika erfarenheter från den internationella fotbollen vad gäller spelförståelse och hur man jobbar med spelet. Det handlar inte om teknik eller fysik, den är en del av helheten och den får man ändå, utan hur man jobbar för att uppnå resultat.

De inbjudna var samtliga SEF-klubbars Tipselittränare för åldrarna 17-19 år, samt andra med anknytning till akademin, totalt max fyra från varje klubb. Lars Lagerbäck passade på att hylla Tipselit samt knyta an bronset i U17-VM och guldet i U21-EM till projektet.
– Jag tror aldrig det funnits ett bättre projekt inom svensk fotboll än Tipselit. Det var där allt med talangutveckling började 1992. Ser man till framgångarna hos ungdomslandslagen så har spelarna utvecklats i Tipselit. Det stora jobbet görs i klubbarna och den internationella erfarenhet de får i samband med landskamper blir grädden på moset.

Lars Lagerbäck menar också att det jobb som läggs ner på Tipselit i dag gör att Tipselit hela tiden utvecklas. Som exempel nämner Lagerbäck Certifieringen och träffarna där representanter från varje SEF-klubb får möjlighet att utbyta erfarenheter. En stor fråga är den om att många talanger påstås selekteras bort i tidig ålder. Där svarar Lagerbäck kort.
– Urvalsprocessen i unga år är svår. Man ska vara försiktig med att låta ungdomarna träna för hårt för tidigt, samtidigt ska de som vill också få möjligheten.

IMG_0810

”Talang är en spelare som ännu inte lyckats”
Själva föreläsningen, som sedan också omvandlades till en timmes praktiska övningar handlade om hur man ska jobba för att uppnå resultat på fotbollsplanen. Lars Lagerbäck menar att 90-95% av arbetet i fotboll görs före match och att en del är att utbilda spelarna till att ta eget ansvar på planen. Enligt Lagerbäck är en ”talang är en spelare som ännu inte lyckats” och han säger att svenska lag måste jobba med spelförståelsen hos sina ungdomar.

– Det är svårt att komma in i elitfotboll från juniorserien. Ni har ett stort utvecklingsansvar i Tipselit. Uppdraget är bredare än att utbilda för att vinna. Jobba mer med att låta spelarna ta eget ansvar och utbilda tidigt. Spelförståelse är den stora anledningen till att Island går så bra just nu.

Hasse Backe vill att tränare och klubb ska ha en daglig dialog med spelarna i laget för att få dem att utvecklas både på och vid sidan av planen. Som ett exempel tar Backe upp guldet i U21 där spelarna var införstådda av vad som krävdes av dem och de trivdes med varandra.
– Laget Sverige var en viktig del av vinsten. Spelarna litade på varandra och skapade ett tryggt och osjälviskt spel, säger Hasse Backe.

Lars Lagerbäck tillägger att han inte gillar begreppet ”vacker fotboll”, utan föredrar ”bra fotboll” och att man behöver ha en mix av vinnare och lagspelare för att lyckas.
– Det finns ingen annan bollsport där ett lag från division tre kan besegra ett lag från division ett. Det är så svårt att göra mål i fotboll och förbereder man sig bara rätt kan allt hända. Det handlar om rätt mental attityd, inte marginaler. Organisation och koncentration.

Nyckeln till att lyckas på matcher är att träna i matchtempo. Inte hela träningar utan i stället korta sekvenser i högt matchtempo för att få ut det bästa från träningstillfället.
– Spela som vi tränar. Träna som vi spelar. Varje spelare måste bidra, om inte annat med energi, annars drar denne ner hela laget, säger de båda tränarna.

I klubbarna är man nöjda över dagen och föreläsningarna från Lagerbäck och Backe.
– Vi har inspirerats av vilka delar vi kan trycka mer på och lära ut till våra ungdomar. Det Lasse och Hasse säger konkretiserar vissa delar av vår träning. Sedan ska vi forma den efter Jämtland, menar Mats Pettersson i Östersund.

Arbetet följs upp med besök hos klubbarna under hösten och vintern. Klubbarna delas då upp geografiskt och en femstjärnig akademi arrangerar mötet.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Robert Johansson / FOTO: Roger Björkman