2015 års Tipselitverksamhet är färdigställd och samtliga 60 klubbar inom projektet är certifierade. Svensk talangutveckling bidrog förra året med 738 aktiva fotbollsspelare runt om i världen. Allt från Zlatan Ibrahimovic ner till spelare i division två och lägre.
– Klubbarna tar det här på största allvar och är mycket intresserade av att dokumentera sin verksamhet, säger Thomas Lyth, ansvarig för certifieringen på Svensk Elitfotboll.

Dagens 738 spelare är en liten ökning mot 2014 års verksamhet. Samtliga 738 har genomgått sin fotbollsutbildning i någon av de 60 svenska medverkande klubbarnas akademier under minst en säsong under sina ungdomsår. Klubbarna får sedan bland annat poäng för hur många talanger de fostrat in i A-lagsverksamhet och hur många år de spelat i klubbens akademi, samt även poäng för hur klubben aktivt jobbar med fostrandet av talanger. Allra mest talanger och intjänade poäng har precis som tidigare år Brommapojkarna.
– Klubben är känd för att satsa på unga fostrade spelare i A-laget. BP säljer spelare utomlands hela tiden och har starka förbilder i stora klubbar och i landslaget. Därför tror andra unga spelare att dom kan göra detsamma, säger BP:s akademiansvarig Thorlakur Arnason, men påpekar också att BP inte har råd att spela i Division 1 i så många år, utan klubben måste upp till minst Superettan ganska snabbt för att kunna behålla sin position.

Klubbarna rangordnas med stjärnor utifrån hur de jobbar med talangverksamheten. En stjärna är lägsta betyget och fem stjärnor högsta betyget. 2015 klev BK Häcken som senaste klubb in bland de nu totalt sju femstjärniga föreningarna.
– Häcken som har legat på gränsen till fem stjärnor förut men har nu tagit klivet upp ett snäpp. Jag tror att de har några fler spelare som debuterat i A-laget det senaste året och att det är det som gjort skillnaden, säger Thomas Lyth.

Thomas Lyth menar också att de flesta klubbarna håller en generellt hög nivå år efter år, mycket på grund av att certifieringen funnits i sex år och att klubbarna insett värdet i att dokumentera sin verksamhet.
– Jag upplever det inte som att det handlar inte om att jaga poäng i första hand för klubbarna, utan de vill ha en bra dokumentation av sin talangfostran. Det känns också som att de som varit med länge har förbättrat sin dokumentation genom att de har mer erfarenhet. Jag tänker på Malmö, Elfsborg, AIK, Göteborg etc. De klubbarna har alltid höga poäng och de poäng klubbarna får för spelare som debuterat under året är de stora skillnaderna i poängräkningen, sättet att jobba på är oförändrat högt och professionell. Föreningarna jobbar bra, tar det seriöst och har höga ambitioner.

Certifieringen av de 60 klubbarna i Tipselitprojektet är ett viktigt verktyg i utvecklingen av svensk fotboll och det finns i framtiden planer på att utveckla modellen än mer.
– Jag tycker att klubbarna vill ha detta till ett levande dokument. Den stora utmaningen är att hitta former för att visa att klubbarnas arbete är implementerat, att deras talangutveckling följer våra föreningars riktlinjer.

Säsongen 2015 i siffror enligt Certifieringen:
738 aktiva spelare (2014: 733st)

233 av dessa spelar i Allsvenskan i dag
230 av dessa spelar i Superettan i dag
161 av dessa spelar i utlandet på någon nivå i dag
114 av dessa spelar i Division 1 eller lägre inom Sverige i dag

Lag med flest registrerade spelare som passerat deras akademi:
Brommapojkarna 56
Elfsborg 39
Häcken 38
Malmö 38
IFK Göteborg 36
Helsingborg 33
AIK 27

Sju klubbar femstjärniga – Totalpoäng inom parentes:
Brommapojkarna (3778)
Malmö (3010)
Helsingborg (2471)
AIK (2374p)
Elfsborg (2357)
IFK Göteborg (2350)
Häcken (2254)

Certifieringen finns till för att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv

Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen

Läs mer om certifieringen på tipselit.se

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 738 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 233 spelar i Allsvenskan och 230 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se