Serien känns mer oviss än någonsin. Det konstaterades när Superettan 2016 tog avstamp med Upptaktsträffen i Upplands Väsby.
– Alla lag kan vara där uppe om det stämmer. Jag tror aldrig jag har sett Superettan så här jämn, säger Assyriskas tränare Tor-Arne Fredheim.

Lag efter lag gick upp på scen under Upptaktsträffen och berättade om sina förberedelser inför den kommande säsongen. Den samlade känslan är att flertalet av lagen alla har chansen att tillhöra toppen i år.
– Jag kan räkna upp många lag. Degerfors, Syrianska, Dalkurd, vi i Assyriska, Värnamo och så vidare, fortsätter Tor-Arne Fredheim. Hamnar något lag i bakvatten så kan det bli tungt att hämta upp.

Assyriskas tränare tror att de många namnkunniga lagen som kommer in i serien höjt intressenivån ett par snäpp mot för 2015.
– Örgryte kommer upp, Trelleborg kommer upp. Halmstad och Åtvidaberg åkte ur. Det är många etablerade lag som kommer till ligan. Och kolla på de värvningar som exempelvis Dalkurd gör när de kommer in som ett landslag, ungefär som Assyriska gjorde för några år sedan. Det är betydligt mer ovisst att säga vilka lag som åker ut i år än vilka som kommer kunna att göra bra ifrån sig. Det finns inga utpräglade lag som det talas om kan åka ut.

Jörgen Wålemark i Varberg håller med och menar att det är nyttigt för ligan att många lag känner att det är möjligt att vinna.
– Det är en otroligt öppen serie. Det känns som att vilket lag som helst kan vinna. Det gör att det finns en drivkraft och dröm hos lagen, att alla känner att vi kan göra det.

I Uppsala tycker att ett lag som Hammarby och den publik laget för med sig saknas i Superettan men menar att själva spelet ser mer intressant ut än på länge.
– Det som är positivt är att just i år har lagen som försöker utveckla fotbollen gått upp. Det är det som drar publik, att det blir en bra produkt, säger Kim Bergstrand, tränare i Sirius.

Superettan en språngbräda
Superettan beskrivs många gånger som möjligheternas liga, den liga unga talanger debuterar i, i större utsträckning än i Allsvenskan, och som sedan blir en språngbräda uppåt.
– Det är många lag som satsar ungt, säger Jörgen Wålemark. I Varberg har vi exempelvis fyra spelare som är 21 år eller yngre och det tror jag är unikt.

– Det är många unga som går via Superettan. Ofta spelare som varit i ett allsvenskt lag men som kanske inte platsat och som i stället gått till Superettan och fått ett genombrott och som sedan går till Allsvenskan igen. Kolla exempelvis på Ken Sema, säger Tor-Arne Fredheim. Men det gäller också att ha en balans i varje lag, inte bara unga talanger.

I Sirius anser Kim Bergstrand att det är många talanger som får sitt genombrott i Superettan, men också att det borde vara ännu fler.
– Jag tycker att det borde finnas fler talanger i Superettan, det är för många som sitter på bänken i Allsvenskan och istället borde gå till Superettan. De stora klubbarna plockar på sig talangerna i 14-års åldern så det är svårt för oss andra att nå dem. De kommer till Superettan när de är 20 istället för när de borde, när de är 18.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån