Fjorton SLO:er från elva SEF-föreningar matades med nya intryck, idéer och lärdomar när årets SLO-resa bar iväg till Nederländerna tillsammans med Kaveh Sarvari, SEF-representant och organisatör. Under tre välplanerade dagar hann deltagarna med konferens så väl som besök hos AFC Ajax i Amsterdam och SC Cambuur i Leeuwarden.

– En väldigt givande resa för mig som ny SLO, dels för besöken hos Ajax och Cambuur, men också för att jag fick lära känna och dela erfarenheter med SLO:er från andra svenska föreningar, säger Lucas Ingeson, ny SLO i AFC Eskilstuna.

Efter ankomst till Amsterdam inleddes studiebesöket med lunch och presentation av alla deltagare, en blandad skara med tre nya namn för året men också SLO:er med många års erfarenhet av rollen. Därefter väntade avfärd till staden Leeuwarden i norra Nederländerna, där SLO och klubbchef för SC Cambuur i andraligan berättade om föreningen, dess supportrar, fotbollskultur och arbete med supporterfrågor. Efter rundvandring på stadion avslutades dagen med att titta på matchen mellan Cambuur och MVV Maastricht. Bortaklacken hade gjort Nederländernas längsta bortaresa, tre timmar med buss, för att få se sitt lag ta en oväntad 2–0-seger.

Lördagens konferensdel inleddes med en presentation av hur bortaresandet hanteras i Nederländerna. Herjan Pullen från Supporterscollectief Nederland, den nederländska motsvarigheten till SFSU, förklarade hur supportermiljön och bortaresandet fortfarande lider av de mycket strikta åtgärder som infördes i Nederländerna under 80- och 90-talet. Man har kommit en bit med med sitt arbete för ”normalisering”, men mycket återstår fortfarande. Många av matcherna i de två högsta divisionerna har fortfarande restriktioner för bortasupportrar, till exempel i form av att alla måste åka i organiserade bussar eller tåg där det inte får serveras mat eller dryck.

– När man får se och höra hur det fungerar i andra länder så slår det mig oftast vad vi har inom svensk fotboll snarare än vad vi inte har. Det är lätt att peka på andra länder och säga vad vi ska ta efter, men jag skulle vilja säga att många länder bör ta efter oss i mycket, menar Christopher Lindahl, SLO i IFK Göteborg, och fortsätter.

– Det är extremt viktigt att vi utvecklas åt rätt håll, men också att fortsätta värna om de framgångsfaktorer vi redan har inom svensk supporterkultur.

Jonne Skärlund, SLO i AIK, håller med.

– Förutom att få ta del av erfarenheter och tankar från andra SLO:er är det intressant att resor likt den här till andra klubbar i Europa bekräftar förhoppningarna om att vi jobbar på rätt sätt med dialog och kommunikation till våra supportrar. Det är kul att se hur långt vi har kommit i vårt tänk kring supportrar, klubb och alla aktörer som finns inblandade i våra arrangemang.

Supportrarna mer involverade
Under konferensen avhandlades bland annat också hur man får supportrar mer involverade i upptaktsträffarna för Allsvenskan och Superettan, vilka utbildningsbehov som finns för våra SLO:er, hur man hittar affärsmöjligheter som både kan involvera och gynna supporterkollektivet samt hur den pågående digitaliseringen av fotbollen kan utnyttjas på ett sätt som inte inverkar negativt på supporterkulturen.

– Min uppfattning är att samarbetet mellan klubbarna, SEF och våra supportrar har stärkts de senaste åren, och jag tror att SLO:erna varit en viktig bidragande faktor till det. SLO:erna har ett svårt och utmanande uppdrag. Å ena sidan jobbar man åt klubben och behöver vara lojal mot sin arbetsgivare, å andra sidan är förtroende en nyckel för att dialogen med supportrarna skall funka och för att onödiga friktioner skall kunna undvikas. Jag lär mig mer och mer om supporterkulturen och fascineras över den kraft och engagemang som våra supportrar bidrar med till vår inhemska fotboll, säger Kaveh som jobbar som ansvarig för evenemangsutveckling på SEF.

Nya utmaningar för 2018 och redan existerande fokusområden tog också utrymme på lördagen. Bland annat diskuterades det hur man kan fortsätta värna om föreningsdemokratin samt hur valåret kan komma att påverka fotbollen. Många andra olika situationer diskuterades också under dagen, både hur de har hanterats och hur de kan hanteras framöver.

– Trots att vår klubb inte har tiotusentals supportrar och där mycket av det som diskuterades under konferensen sällan inträffar i vår klubb så var det väldigt nyttigt att få höra hur de andra klubbarna hanterar olika händelser. Jag tar med mig många lärdomar som gör att jag är bättre förberedd på nya situationer, säger Lucas Ingeson.

Ny styrgrupp
Slutligen valdes en ny styrgrupp för året, som kommer bestå av Alexander Ström (Helsingborgs IF), Christopher Lindahl (IFK Göteborg) och Lena Gustafsson Wiberg (Djurgårdens IF).

Söndagen började med ett besök hos Ajax på Amsterdam ArenA där Henk Voors, huvud-SLO i Ajax, berättade om var han passar in i deras organisation och hur de arbetar med supporterfrågor. En modell som ligger ganska nära den svenska, även om det också fanns en del olikheter grundade i nyansskillnader mellan svensk och nederländsk supporterkultur. Skalan på Ajax arbete var också något större med tanke på deras 42 000 årskortsinnehavare och runt 100 000 medlemmar. En lyckad helg rundades av med att se Ajax vinna med 2–1 mot Twente.

– Varje tillfälle SLO:er träffas och får tid att prata om händelser, tankar och erfarenheter ger oss mycket mer än vad man kan tro. Vi är en liten yrkesgrupp och behöver tillfällen som dessa för att utvecklas, avslutar Christopher Lindahl.