”Vi prioriterar utveckling för att vinna i det långa loppet”

5 MARS, 2019 kl 16:50

”Vi prioriterar utveckling för att vinna i det långa loppet”

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Att Malmö FF toppar årets Certifiering är inte en slump. Det är om man ska tro klubben själv snarare ett resultat av många års långsiktig och målmedveten satsning.
– Ska du in i ett a-lag så måste du lära dig att göra samma saker i ungdomslag, säger Per Ågren, Sportchef Ungdom i Malmö FF.

Certifieringen finns i första hand inte till för att vinna över andra klubbar utan för att varje medlemsklubb i Tipselit ska kunna jämföra sina egna resultat mot sig själv från år till år. I år gör Malmö FF ett jättehopp och förbättrar sina resultat med 1357 poäng jämfört med förra året. Klubben toppar egentligen alla individuella listor i Certifieringen och som en jämförelse så är Malmö FF bäst i klassen även om man räknar bort antalet idag aktiva elitspelare som klubben har utbildat, som man också får poäng för.

Klubbens akademichef, Per Ågren, samt U17/U19-ansvarige Mats Engqvist menar båda att klubbens långsiktiga och delvis nya tänk nu har slagit igenom på en bredare front, och att det är kontentan av det som man nu ser i Certifieringens resultat.

Malmö FF fick i år 3981 poäng i Certifieringen för de idag aktiva elitspelare som klubben utbildat i klubbens Tipselitverksamhet genom åren. Många är fortfarande kvar i klubben.

– Vi har i några år haft breda trupper där vi prioriterat utveckling, ibland på bekostnad på resultaten, och det är det som slår igenom nu. Ska du in i vårt a-lag så måste du lära dig att göra samma saker i vårt ungdomslag, säger Per Ågren.

– Vi vill ha en framgångsrik förening och framgångsrikt a-lag med en egen förankring.

Malmö FFs Per Ågren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Dalkurd den 27 maj 2018 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92048
Malmö FFs Per Ågren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Dalkurd den 27 maj 2018 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92048

Resultatet av detta är att klubben fallit tillbaka lite i listorna och att Malmö FF inte lika ofta är representerade i slutspel och titelmatcher på ungdomsnivå.

– Förut hade vi som målsättning att vinna P17 och P19 Allsvenskan, men det har vi inte längre. Vi vill fortfarande vinna varje match men vi tror att det är bättre för spelarnas utveckling att göra på det här sättet, fyller Mats Engqvist i. Det enda vi i så fall missar är UEFA Youth League och det är synd, för den turneringen är jäkligt utvecklande.

Klubben har utvecklat ett 18-punktsprogram för talangutveckling som de följer till punkt och pricka, och både Per och Mats är övertygande om att de är på rätt väg.

– Det handlar om enkla lösningar. Vi spelar exempelvis aldrig ut bollen till inkast. Vi ska spela oss ur situationen. Det är en av punkterna. En annan är att målvakten aldrig sparkar ut bollen, vi rullar ut den.

– Det är egentligen enkla praktiska grejer som vi talar om. Ett inkast har man i alla tider kastat längs linjen, men vi sätter den gärna in i banan till en centralt placerad mittfältare istället. Spelaren kanske tappar bollen de första fem gångerna, men han lär sig så småningom. Man måste få lov att misslyckas för att lyckas. Upp på hästen gör det igen, och igen, och du kommer att lyckas.

Malmö FF har idag åtta spelare födda 2002 som ingår i det svenska P17-landslaget och nästan lika många 03:or i P16-landslaget, så något rätt gör man i föreningen.

– Vi har en fantastisk tränarbesättning med många välutbildade tränare. Vi lägger ner stor kraft på att rekrytera bra tränare, säger Mats Engqvist som en av förklaringarna.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

En annan förklaring är just 18-punktsprogrammet.
– Kommer man hit till Malmö FF så får man en bra miljö. Vi jobbar hårt för att skapa vinnare på längre sikt istället för nödvändigtvis vinna en match för tolvåringar på söndag. Vi kommunicerar också hårt med föräldrarna i detta.

Årets Certifiering gjordes delvis om jämfört med tidigare år. Bland annat så får klubbarna mer poäng om de jobbar aktivt med värdegrund och spelare som minst har gjort gruppspelsmatcher i Champions League eller Europa League får också fler poäng. Två faktorer som också gynnat Malmö.

– Vi är långt framme kring värdegrundsbitarna. Vi har jobbat hårt med det de senaste åren efter saker som hänt i och runt föreningen, och det är klart att det gynnar oss nu. Vi har också haft förmånen att delta i Europaspelet på en helt annan nivå än tidigare, menar Per Ågren.

Ett av Malmö FF:s största problem är hur klubben ska hantera att de har många landslagsspelare i ungdomslandslaget. Å ena sidan ska Malmö FF kunna hantera att möta Chelsea i Europa League en dag, å andra sidan måste klubben samtidigt slussa in sina talanger i a-truppen.

– Det är en stor utmaning. Hur gör vi det? Vi måste fortsätta diskutera detta internt, menar både Per och Mats.

– Jag tror att vi aldrig har haft en så stark a-trupp som nu och då ska vi ändå lyfta in talanger.

Målet är att 50% av truppen ska komma från egna leden i framtiden. Det går i vågor med tränare och a-trupp varje år, hur mycket man behöver köpa in, men målsättningen är att ha tålamod att släppa in en-två spelare per år.

Långt ifrån alla idag aktiva elitspelare som klubben har utbildat är idag kvar i Malmö FF. En del lämnar för högre rankade klubbar utomlands medan andra går till konkurrerande klubbar i Sverige. Det är en av konsekvenserna med att ta fram många talanger, och något man måste lära sig att kunna hantera.

– Ett av våra mål är att så många som möjligt av våra ungdomsspelare ska vara elitspelare vid 21 års ålder, helst i vår klubb, men det är bara att inse att alla inte kommer att vara kvar i MFF när de är 21. Men de har i alla fall passerat genom klubben och det är i alla fall bra för svensk fotboll.

– Sedan finns det så klart en annan aspekt i hur vi gör en bra affär om spelarna inte går in i vårt a-lag. Eller ska man låna ut dem? Är det rätt eller fel att placera spelare i Superettan? När ska vi göra det? Till vilken klubb? Utvecklas de där och när ska man ta tillbaka dem? Det är svårt.

Mats Engqvist, Malmö FF inför fotbollsmatchen i UEFA Youth League mellan Malmö FF och Atlético Madrid den 4 november 2014 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110
Mats Engqvist, Malmö FF inför fotbollsmatchen i UEFA Youth League mellan Malmö FF och Atlético Madrid den 4 november 2014 i Malmö.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

I Sverige har Malmö FF på senare år valt bort svenska ungdomsturneringar med bra matchning som Gothia Cup för att istället spela turneringar i utlandet.

– Vi försöker dra nytta av närheten till kontinenten. Men vi har också bra relationer och haft nytta över en längre tid där vi kan åka kostnadseffektivt på turneringar utomlands, och samtidigt möta utvecklande motstånd. Dem turneringarna är väldigt bra för vår utveckling.

– Vi spelar också mycket mot danska lag. Danskarna är långt komna. De är riktigt bra och det är otroligt givande att möta dem. De har en annan stil och är oftast bättre än oss själva.

Per och Mats säger att Malmö FF ofta dominerar matcher hemma i Sverige men att de är fysiskt underlägsna utomlands, delvis eftersom de för utvecklingens skull spelar med ett år yngre spelare.

– Jämför man med exempelvis lag i Italien så är de fysiskt överlägsna även vid samma ålder, men de har troligen valt kortsiktigt för att vinna varenda match. De är också mer taktiskt drivna och spelar inte fair play på samma sätt som oss. Trots det är vi i Sverige väl i linje om man väljer teknisk utveckling, och även taktisk utveckling. Men vi är ofta fysiskt svagare.

Säsongen 2019 är i färd med att börja. Just nu slåss Malmö FF:s P17- och P19-lag om att nå finalspelet i Ligacupen, vilket är ungdomssidans motsvarighet till Svenska Cupen. U21-laget ska precis inleda sitt spel i U21 Allsvenskan Södra medan A-laget förbereder sig för Allsvenskan samtidigt som de precis blivit utslagna ur både Svenska Cupen och ur Europa League av engelska Chelsea.

I den allsvenska trupp som Malmö FF mönstrar 2019 så har ännu fler spelare chansen att debutera och ge ännu mer poäng till MFF till en kommande Certifiering. Fortsättning lär följa.

Läs allt om Tipselits Certifiering på tipselit.se.

Fakta Tipselit
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

Fler nyheter

Anna Brolin och Henok Goitom, AIK, under fotbollsallsvenskans upptaktsträff den 19 mars 2019 i Stockholm.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180012

”Passion är det som vi försöker jobba med”

Över 140 journalister medverkade på årets tydligaste vårtecken – Allsvenskans upptaktsträff – på Clarion Hotel Arlanda Airport. Med tolv dagar… Läs mer

Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74273

Allsvenska Upptaktsträffen – Ligans officiella startskott

Imorgon tisdag den 19 mars går Allsvenskans Upptaktsträff av stapeln på Clarion Hotel Arlanda Airport. Spelare, tränare och personal från alla klubbar i… Läs mer

afc-jubel-straffar

BK Häcken och AFC Eskilstuna till final i Svenska Cupen

Finallagen i Svenska Cupen är klara. BK Häcken möter AFC Eskilstuna. Detta står klart efter två spännande semifinaler, där ingen… Läs mer

IFK Göteborg och AIK möttes i Ligacupens P19-final förra året. IFK Göteborg gick segrande ur matchen.

Ligacupen framme vid finalspel

Nio klubbar har nått hela vägen till semifinalspelet i tre åldersklasser i Ligacupen. Nästa helg avgörs ungdomarnas motsvarighet till Svenska… Läs mer

Foto: Calle Appelqvist, Eventfoto Göteborg samt Bildbyrån | Montage: Tobias BW Granberg

Dramatisk avslutning att vänta av SFL

Svenska Futsalligan lider mot sitt slut, men serien är inte klar på något sätt. I toppen slåss hela fem lag… Läs mer

IMG_0309 (kopia)

Trelleborgs FF genomförde med bravur sin första Karriärdag

Trelleborgs FF blev den tredje elitklubben att genomföra en Karriärdag under våren. Karriärdagen där arbetslösa människor i regionen fick träffa potentiella… Läs mer

IMG_5271

Allsvenskan Fantasy drar igång sin andra säsong

Vem har egentligen bäst koll på Allsvenskan? Utmana dina vänner i Allsvenskan Fantasy och få chansen att kamma hem både… Läs mer

djurgarden-cup-jubel

Semifinalerna klara efter dramatiska matcher i Svenska Cupen

BK Häcken, AIK, Djurgårdens IF och AFC Eskilstuna är efter viss dramatik klara för semifinal i Svenska Cupen. Tre av kvartsfinalerna… Läs mer

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 91878

Så ska svensk elitfotboll vara en av Europas bästa fotbollsupplevelser

Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) kommer i en unik gemensam satsning att ta nästa steg i utvecklingen av den svenska elitfotbollen… Läs mer

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 91878

Swedish football will take Allsvenskan and Superettan to new levels by building the best supporter cooperation in Europe

The Swedish Professional Football Leagues and the Swedish Football Supporter Union (SFSU) will, in a joint venture, together take the… Läs mer

FOTO: AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna klara för Svenska Futsalligan 2019/20

Efter en hel säsong av många rafflande matcher stod det till slut två lag som tampades om att avancera till… Läs mer

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

”Vi prioriterar utveckling för att vinna i det långa loppet”

Att Malmö FF toppar årets Certifiering är inte en slump. Det är om man ska tro klubben själv snarare ett… Läs mer

Malmö FFs Anel Ahmedhodzic under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Malm FF och Degerfors 17 februari 2019 i Lund.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35601

Tipselit 2018: Malmö FF toppar årets Certifiering av akademiverksamheterna

MFF:s akademiverksamhet får flest poäng av alla när resultat av 2018 års akademiverksamhet är fastställt. Skåneklubben ökar sin total med… Läs mer

Malmö FFs Anel Ahmedhodzic under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Malm FF och Degerfors 17 februari 2019 i Lund.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35601

Malmö FF at the top of the table in the 2018 youth academy ranking

The youth academy of Malmö FF is the highest ranked youth academy in Sweden. The club from the south of Sweden increases their… Läs mer

hammarby-djurgarden-tele2

Stadsderbyn i Svenska Cupens kvartsfinaler

Regerande cupmästarna Djurgården möter Hammarby medan BK Häcken gästas av GAIS i Svenska Cupens kvartsfinal. Direkt efter att Hammarby säkrat… Läs mer

2019-03-01_karriardag-26-februari

Välbesökta Karriärdagar hos Malmö FF och Hammarby

Vårens två första Karriärdagar hos lockade mycket folk. I Malmö visade klubbens nionde Karriärdag rekordintresse när arbetssökande mellan 25 och 45 år… Läs mer

eallsvenskan

Premiärmatcher i eAllsvenskan och egen hemsida

I helgen inleds den allra första upplagan av eAllsvenskan som är ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll, DreamHack och Discovery. Samtliga… Läs mer

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

GAIS tillerkänns segern med 3-0 i den avbrutna matchen mot Göteborg i Svenska Cupen

Svenska Fotbollförbundet skriver att Disciplinnämnden i dag har meddelat beslut att tillerkänna GAIS segern med 3-0 i matchen den 25 februari… Läs mer

IMG_3941

Fotbollen fortsätter att attrahera och skapa sysselsättning för långtidsarbetslösa

Efter höstens arbetsmarknadsdagar så är det nu dags att genomföra vårens Karriärdagar. Förra gången lockade klubbarna totalt över 200 unga… Läs mer

malmo-chelsea-giroud

Malmö FF utslaget av Chelsea ur Europaspelet – Sverige kvar på plats 22 på UEFA-rankingen under våren

Malmö FF föll med 3-0 i returen borta mot Chelsea efter att bland annat ha fått Rasmus Bengtsson utvisad i… Läs mer