I slutet av mars deltog Svensk Elitfotboll, tillsammans med fem hållbarhetsansvariga från klubbarna, i European Football for Developments (EFDN) konferens: ”Mer än fotboll”. Genom konferensen samlades de europeiska klubbarna för att dela med sig av sitt hållbarhetsengagemang. Värd för konferensen var medlemsklubben Real Betis, som stod för arrangemanget som tog plats i Sevilla, Spanien.

Under två dagar med 170 deltagare blandat från klubbar, ligor och förbund från Europa, diskuterades hur fotbollen kan bidra till att skapa ett mer hållbart samhälle.  Deltagarna av EFDN:s konferens fick lyssna in föreläsningar, olika diskussionspaneler, workshops och göra studiebesök hos spanska klubben Real Betis.

– En väldigt intressant och givande konferens, där vi fick en inblick i hur man arbetar med hållbarhet i resten av fotbolls-Europa. Något som var väldigt inspirerande att se var att vi, trots våra olikheter i språk och kultur världen över, kan använda fotbollen som ett universellt språk för att verka för en mer positiv och trygg fotbollsvärld säger Panteha Milanian, Hållbarhetsansvarig på BK Häcken.

Under studiebesöket hos klubben Real Betis, fick deltagarna se realiseringen av de idéerna som klubben har haft för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Bland annat har Real Betis arbetat för att tillgängliggöra fotboll som en träningsform för flera olika målgrupper.  Under konferensen visades därför några av deras hållbarhetsaktiviteter; gåfotboll, fotboll för blinda och fotboll för amputerade.

– Det är väldigt inspirerande att se och höra hur klubbar ute i Europa arbetar med hållbarhet. Jag känner stolthet att vår klubb får vara en del av den gemenskapen och att vi alla har ett och samma mål, bidra till att göra världen till en bättre och tryggare plats, menar Vedad Aganovic, Hållbarhetansvarig på IF Elfsborg.

Under konferensen fick deltagarna även arbeta i workshops, där de delade in sig i grupper utifrån vilket ämne som de var mest intresserade av att fördjupa sig i. Ämnen som diskuterades var bland annat agenda 2030, UNHCR:s arbete med flyktingar och hållbarhetsfrågor kopplat till miljö. I grupperna kom många av deltagarna snabbt fram till konkreta planer och strategier kring hur deras klubb kan utvecklas inom det valda ämnet.

– Resan till Sevilla bidrog med ny kunskap och inspiration. Utöver det så var det även en resa som visade på att vi kommit långt med social hållbarhet i Sverige. Vi är bra på det vi gör och ska vara stolta över det, säger Abel Abraham, Hållbarhetsansvarig på Hammarby Fotboll.

Deltagandet av EFDN:s konferens i Sevilla möjliggjordes tack vare det nuvarande samarbetet med Unibet. Unibet finansierar idag Svensk Elitfotboll och klubbarnas medlemskap hos EFDN, vilket i sin tur öppnar upp för att delta i deras hållbarhetskonferenser och aktiviteter.

– Vi ska vara stolta i Sverige då vi ligger långt framme med vårt sociala hållbarhetsarbete, att vårt arbete sitter integrerat med klubben, där vi använder fotbollen som en metod för social förändring. Vi är genuina och äkta, alltid med fokus på att göra samhället bättre för de som behöver oss som allra mest. Många klubbar i Europa är imponerade av vårt arbete, vår mission och våra strategier. Vi är starka förebilder vilket vi ska känna stolthet över, menar Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet på Svensk Elitfotboll

Nästa konferens med EFDN går av stapeln i november 2023 i Aten, Grekland.