Med några omgångar kvar av Allsvenskan och Superettan håller den positiva publiktrenden i sig. Trots att publiken sviker några klubbar i slutspurten.

Hittills i år har Allsvenskan haft 4,7 procent fler åskådare och Superettan har ökat med 21 procent.

– Om det håller i sig även under de sista omgångarna kan vi vara på väg mot all-time-high i både Allsvenskan och Superettan, säger Ola Rydén, liga- och evenemangsansvarig på Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF).

 

Text: Lennart Tidman, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån, Daniel Stiller

 

2010 var ett svagt år för fotbollen. Sedan dess har publiken ökat för varje år.

– Vi har vänt en trend, säger Ola Rydén.

 

Arenaidrotterna överhuvud taget har tappat publik. Det är något som just nu sker över hela världen. Elitserien i ishockey, som i år bytt namn till SHL, har vi sett att ett stort antal matcher har minskat kraftigt mot ifjol i starten av årets serie. Sett i det perspektivet är uppgången för fotbollen ännu mer imponerande.

 

– Tittar vi på Norge, som SEF jobbar mycket tillsammans med, så har vi nu gått förbi dem. De har haft ett rejält tapp och är nere på 6.800 åskådare i snitt i högsta serien, medan vi är uppe på 7.500. De har alltså minskat med cirka tusen i snitt per match under två år. Men den internationella trenden för arenaidrotten är givetvis något vi tar på stort allvar, säger Ola Rydén.

 

Efter de två senaste omgångarna i Allsvenskan har det skrivits en del om Syrianskas dåliga publiksiffra mot Elfsborg, bara drygt 500, och Brommapojkarna som lockade knappt tusen åskådare till Grimsta mot samma motståndare.

 

– Man kan inte stirra sig blind på enstaka matcher. Ingen hade höjt på ögonbrynen om något av de stora publiklagen hade gått från tiotusen åskådare ner till fyra fem tusen när det blivit avhängda från en guldstrid. Syrianska och BP är två lag som aldrig har haft ett stort publikunderlag och när chansen att hänga kvar i Allsvenskan är borta, som i Syrianskas fall, kan det vara svårt att locka publik till de sista betydelselösa matcherna, säger Ola Rydén.