Fotbollstränaren Andreas Alm ger ut boken ”En av elva” som tar upp psykisk ohälsa i elitfotbollen. Boken är en roman som handlar om ”livet” och maktspelet i en elitfotbollsklubb där psykisk ohälsa är ett ämne som berörs.
– Andreas bok är bra för att den levandegör och mänskliggör hur det är att leva med psykisk ohälsa och sätter allting i en lättöverskådlig kontext, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

Andreas Alm har spelarmeriter från bland annat Hammarby, AIK och IFK Norrköping i Allsvenskan och som tränare har han bland annat tränat AIK och BK Häcken i Allsvenskan. Just nu är han huvudtränare i danska Odense.

En av elva är en berättelse och fiktion byggd på Andreas Alms egna upplevelser och erfarenheter. Den handlar om en elittränares vardag med allt från det interna maktspelet i en förening till hur tränaren måste hantera olika spelares vilja. Men romanen handlar också om den stress och press som spelarna utsätts för och förväntas leva upp till, vilket i bokens fall leder till psykisk ohälsa.

– Mina erfarenheter av psykisk ohälsa är mångåriga, och bortom all glädje finns det många som i perioder eller oftast mår lite eller riktigt dåligt, säger Andreas Alm.

Boken levandegör dagens elitfotbollsklimat på ett bra sätt och sätter psykisk ohälsa i en kontext som gör det lättare att förstå den vardag och de problem en elitfotbollsspelare måste leva med idag.

– En roman kan nå fram på ett annat sätt än andra berättelser och psykisk ohälsa är en mörk sida inom fotbollen som jag tror vi får leva med, och att kunskap och samtal gör att vi bättre kan påverka hur vi lever med den. Boken tar läsaren med in i brösthålan på en spelare som mår skit samtidigt som han är ett redskap för andras lycka, menar Andreas Alm och fortsätter.

– Elitfotbollen jobbar redan med frågan och jag tror det är bra att många bidrar. Det är viktigt, då blir samtalet runt problem och möjligheter bättre över tid och med det även kunskapen och måendet. 

Beatrice Clarke pratade om Uppförandekoden på allsvenskans upptakt

För Svensk Elitfotboll är arbetet mot psykisk ohälsa ett prioriterat arbete. Under maj månad kommer resultaten från en stor undersökning gjord tillsammans med Karolinska Institutet (KI) som dragit ut på tiden på grund av pandemin. I undersökningen förväntas herrelitfotbollen få en överblick hur utbrett det egentligen är med psykisk ohälsa.

Efter att resultatet blir känt så kommer Svensk Elitfotboll att jobba vidare med frågan direkt mot klubb.
– Vi finns här för att möjliggöra, utveckla och stötta klubbarna i prioriterade frågor, berättar Beatrice Clarke och fortsätter.

– Vi vill hela tiden utveckla vår fotboll och tillgodose klubbarna med de bästa metoderna samt utbildningarna. Vi ser även med allvar på att vi har spelare som ibland behöver extra stöd samt mår dåligt. Med Karolinska institutet och Centrum för psykiatriforskning kan vi nu på riktigt bygga bra förutsättningar för våra klubbar kring hur de kan hantera psykisk ohälsa.

Svensk Elitfotboll har köpt in 100 upplagor av Andreas Alms bok. Böckerna kommer att skickas ut både till SEF-klubbarnas seniorverksamhet och deras akademier samt användas vid partnerträffar.