Den 9-10 november genomförs Svensk Elitfotbolls nationella utvecklingskonferens i Norrköping. I samband med den avslutas referensprojektet som genomförts under året med bland annat studiebesök hos klubbar i utlandet. I samband med avslutningen gästar spanska La Liga konferensen för att dela med sig av sina erfarenheter.
– I Norrköping kommer vi att avrunda årets alla projekt, menar Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Inbjudna till konferensen är deltagare från Svensk Elitfotbolls olika utvecklingsprojekt som genomförts under året. Det inkluderar utvecklingschefsprojektet där klubbarnas utvecklingschefer fått dela med sig av erfarenheter mellan varandra och tillsammans besökt spanska Villarreal och Levante, samt referensprojeketet där anställda i akademierna bland annat fått besöka klubbar i utlandet för att studera hur de jobbar med talangutveckling.

På konferensen kommer projekten att presenteras och deltagarna får träffas igen i grupper utifrån vilket projekt man deltagit i. 

– Det blir en intressant avrundning på året där vi får ett tillfälle till att utveckla oss vidare och dela med oss av både ny och gammal kunskap. I smågrupperna får man också diskutera vad man implementerat i egna verksamheten, säger Thomas Hasselgren.

La Liga är som en del av utbytet med Spanien, där svenska klubbar nyligen besökte Athletic Club Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés, på plats för att prata spelarmetodik och periodisering i akademier. Med sig till Sverige har La Liga tagit Celta Vigo och deras akademi.

– Jag tycker att den här typen av utbyten är bra för alla parter. Vi är stolta över den överenskommelse vi har med den svenska ligan. Vi vill hjälpa varandra att växa och utbyta erfarenheter med fotbollsorganisationer, ligor och klubbar. Vi hoppas kunna utveckla samarbetet än mer i framtiden, menar Carlos Casal Lopez, sportslig koordinator på La Liga som kommer vara en av två personer som representerar La Liga på plats i Sverige.

– Det här är viktigt för oss. Fotbollen är levande och förändras hela tiden och vi måste vara på tårna för att hela tiden ligga i framkant med det senaste. Tillsammans med kollegor från andra länder så vill vi vara med och forma framtidens fotboll. 

Carlos från La Liga säger att utbytet med Sverige och besöket i Sverige är ett bra tillfälle att uttrycka sig och utbyta erfarenheter samt sprida kännedom om La Liga. 

– I Sverige ska vi fortsätta med samarbetet gällande talangutveckling. Vi lär oss av varandra och hjälper våra klubbar stötta varandra. Vi får veta mer om hur svenska klubbar jobbar och de får veta mer om oss. Dessutom sprider vi god kännedom om la liga utanför Spanien. 

Gorka Herrero och Carlos Casal Lopez från La Liga i samband med att svenska klubbar besökte Real Sociedad tidigare i höstas

Under dagarna blandas teoripass för tränarutveckling med praktikpass där bland annat Celta Vigo visar hur de tränar för att bli bättre.

– Vi har med oss Celta Vigos akademi som ett gott exempel att visa för er i Sverige. De kommer visa sitt sätt att jobba, hur de skapat sin metodik, hur de gör med individuell träning. Det viktigaste för oss i vårt akademiarbete är den enskilde spelarens utveckling och det kommer vi visa svenskarna, anser Carlos Casal Lopez.

– Celta kommer att genomföra både praktiska och teoretiska pass i Norrköping, även med svenska spelare inblandade.

En del av utbytet innebär att de svenska klubbarna också visar upp hur de jobbar med talangutveckling. Även om La Liga och de spanska akademierna rankas högre än sina svenska motsvarigheter så anser spanjorerna att det finns mycket för klubbarna i Spanien att lära från Sverige också.

– En del av mitt arbete är att ha kännedom över olika länders utveckling, i mitt fall de skandinaviska länderna. Sverige är ett land som ligger nära oss i den tekniska utvecklingen. Sverige har en stolt fotbollstradition och det dyker också upp fler och fler svenskar i la liga med jämna mellanrum. Sverige har en plattform för att fortsätta utvecklas. Vi har Isak i Real Sociedad, Gudetti i Alavés och Augustinsson i Sevilla samt andra ynglingar i reservlag och spanska akademier. Under de senaste åren har Sverige visat fina resultat av arbete gjort på gräsrotsnivå. Fler och fler svenskar är redo att gå längre i sina karriärer och motsvara de allra högsta nivåernas krav. De passar alla väldigt bra in i den moderna fotbollens sätt att spela, avslutar Carlo Casal Lopez.

Den nationella utvecklingskonferensen genomförs i Norrköping mellan 9-10 november.