Den nationella P16-serien spelas för första gången 2016. Några omgångar in i säsongen så är responsen bra från de deltagande lagen.
– Det är skönt att spela nationellt i stället för regionalt. Serien håller en bättre klass, säger Fredric Eriksson, ledare för IK Brages P16.

Borlängelaget har haft en tung inledning på säsongen. Brage har spelat fyra matcher och har lika många förluster, och med en målskillnad på 2-14. Men resultatet kommer inte i första hand. Fredric Eriksson tycker att det är utvecklande även fast Brage förlorar.
– Det är ingen katastrof. Vi möter skickliga lag som straffar oss när vi tappar bollen på fel ställen. Det är jämna matcher även om resultaten inte varit med oss och en bra serie så här långt.

I Brages fall innebär den nya serieindelningen fler matcher till Stockholm i stället för exempelvis i Dalarna eller Värmland. Dalmasarna tycker att kvalitén är bättre i storstaden.
– Rent praktiskt har vi kanske inte materialet att nå ända fram men vi tycker att det är en spännade serie även om motståndet är lite för bra. Men jag får hellre stryk med 8-0, och att vi lär oss något av det, än att vi ska vinna lätt hela tiden som vi kanske gjort förut. Lagen vi möter nu är bollbekväma och det är inte lika mycket bollsparkande som i Dalarna.

Magnus Olsson, kanslichef i IK Brage ser inte heller han att det är någon katastrof att laget förlorar så mycket, utan tycker snarare att det på sikt ökar klubbens kvalitéer och gör att Brage blir bättre på att jobba med sina ungdomar.
– Det är ett spännande test och idé med en nationell U16-serie. Vi får tävla på absolut bästa nivå i Sverige. Det är tufft men oerhört utvecklande. Just nu är vi ganska ensamma att jobba med spelutveckling på ungdomssidan i Dalarna och vi behöver ha konkurrens om verksamheten ska utvecklas.

Läs mer och se gruppindelningen i P16-serierna här.

Fakta U16-serien:
50 lag från hela Sverige deltar, fördelade på fem serier.

Varje lag möter varandra två gånger inom gruppen och de fyra bästa från varje grupp går till ett A-slutspel fördelat på fyra stycken femlagsgrupper. Där spelar lagen totalt fyra matcher, två hemma och två borta, och gruppettorna går vidare till semifinal.

Lag 5-10 i de ursprungliga grupperna spelar B-slutspel á fem matcher per lag. Det ger totalt 18 gruppspelsmatcher per lag samt fyra till sex slutspelsmatcher under säsongen.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 738 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 233 spelar i Allsvenskan och 230 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se