På Valborgsmässoafton spelas Superettans kanske hetaste match under hela säsongen när GAIS tar emot Örgryte på Gamla Ullevi i Göteborg. Båda lagen hoppas på storpublik och fastän det är GAIS som har hemmaplan så skulle båda lagen tjäna ekonomiskt på det.
Alla intäkter på ÖIS sektioner går till ÖIS, säger Erik Bergkvist, Marknadschef i GAIS.

Lagen har gjort en deal där Örgryte själva får alla intäkter från ÖIS-läktaren i den här matchen och GAIS får alla intäkter från GAIS-supportrarna i returmötet i höst. Detta dels för att tjäna pengar men också för att locka så många som möjligt till matchen eftersom det har förekommit bortalagets supportrar har valt bort derbyt för att inte stödja en rival.
– Föreningarna kan utöver ett gemensamt samarbete rikta sin marknadsföring till sina egna supportrar. Det blir också en naturlig uppdelning av supportrar som ger bättre stämning och säkerhet på matchdagen, säger Erik Bergkvist.

Målet är 14 000 åskådare för att bli den publikmässigt största matchen i Göteborg 2016, IFK Göteborgs matcher i Allsvenskan inräknat. Örgryte har 4400 biljetter till sitt förfogande och kan med det tjäna upp mot en halv miljon kronor på matchen. Örgrytes Klubbdirektör, Pierre Edström, är nöjd över att klubbarna har hittat ett sätt att tjäna pengar även på bortamatcher.
– Vi har egna sektioner på derbyt vilket gör att vi marknadsför våra sektioner och behåller intäkterna på dessa biljetterna. Vi är nöjda med detta upplägg och räknar med en bra peng in till ÖIS-kassan.

I praktiken innebär upplägget en ekonomisk jackpot för båda lagen.
– Detta är extremt viktigt. Derbyt motsvarar i sig intäkter för cirka fem andra hemmamatcher och det här upplägget med ÖIS blir i praktiken som att vi spelar 16 hemmamatcher istället för 15 eftersom vi kommer få intäkterna från våra sektioner i nästa derby, säger Erik Bergqvist.

Anrikt derby
Det är 119 år sedan GAIS och Örgryte möttes för första gången varpå alla inblandade kallar matchen för ”Göteborgs äldsta derby”. Det är precis det intresset som Superettan behöver. En (näst intill) fullsatt arena i en storstad gör att inte bara publiksnittet ökar utan också uppmärksamheten och intresset.
– Känslan inför matchen är bra, vi räknar detta som det STORA Göteborgsderbyt i år och vi har redan sålt slut ÖIS långsida, så vi förhandlar om vi kan få tillgång till fler sektioner av GAIS. Vi är tre storlag i Göteborg med anrik historia och rivaliteten finns där, vi ser verkligen fram emot denna match och det märks tydligt i laget, är det några matcher vi ska vinna i år så är det just mot GAIS, menar Pierre Edström.

Det är tre år sedan som de båda antagonisterna mötte varandra i en tävlingsmatch och att matchen spelas på Valborgsmässoafton som GAIS-supportern Håkan Hellström sjunger om i låten ”Valborg” utöver att Håkan även gör GAIS inmarschlåt ”Gårdakvarnar och skit” skadar inte hemmalaget på något sätt.
– Håkans låtar kan komma att spelas den dagen, det kan jag säga. Sen att det är ÖIS som skall få pisk denna gången och inte änglarna det spelar mindre roll, skojar Erik Bergkvist.

Göteborgsderbyt i Superettan startar kl.15:00 på Valborgsmässoafton lördagen den 30 april.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån