Det drar ihop sig till finalspel i ungdomsfotbollen och med endast några matcher kvar så visar det sig att Elfsborg har chansen på guldet i samtliga åldersklasser.
– Det är klart att vi gör någonting rätt med vår Tipselitverksamhet, menar Tony Lundqvist, Sportchef Ungdom i Elfsborg.

Det kan faktiskt bli så att Elfsborg vinner samtliga SM-guld på ungdomssidan i år. Laget är redan klart för final i U16 och i både U17- och U19-slutspelet väntar nu semifinaler, samt att U21-laget inväntar resultatet från Malmö – BP innan de eventuellt kan inkassera finalplatsen i den ålderskategorin. Tony Lundqvist förklarar succén med ett långsiktigt och målmedvetet arbete med sina Tipselitlag, där alla får vara med.
– Det viktigaste är kontinuiteten. Vi har en tydlig utbildningsplan för hur vi jobbar och den har vi följt strikt och slaviskt ända sedan 1998. Vi lägger våra pengar på duktiga instruktörer, de är viktiga och alla vet vad det innebär att vara spelare och ledare i Elfsborg. Vi är en bred förening och sorterar inte bort barnen från verksamheten. Vi låter alla vara med och det är tack vare det som vi är så framgångsrika. Det finns ingen anledning att sortera barnen tidigt, att säga att de inte duger.

Utöver framgångarna så har fyra U-spelare fått debutera i Allsvenskan under säsongen och ser man till A-landslaget så var före detta Elfsborgsspelarna Oscar Hiljemark, Marcus Rohdén och Viktor Claesson uttagna i den senaste truppen. Tony Lundqvist medger att framgången gjort att Elfsborgs filosofi blir lättare att driva.
– Det hade varit svårt att driva den här linjen utan resultat. Det blir en medvind tack vare att det gått så bra för oss. Många av de här spelarna har mått bra av vår breddverksamhet. Det är samma för Sebastian Holmén och Arber Zeneli som också figurerar runt landslaget.

Tony Lundqvist passar också på att hylla Elfsborgs klubbchef, Stefan Andreasson, och trycka på hur viktig han är för verksamheten.
– Jag och Stefan har samarbetat med talangutvecklingen i Elfsborg i snart 20 år. Vi hade inte haft samma framgångar utan Stefans stöd. Utan en klubbchef med hans värderingar så hade det aldrig funkat. Han är engagerad runt talangutvecklingen och har ett jäkla engagemang. Jag menar, hur många klubbcehfer åker runt i Sverige och tittar på ungdomsmatcher?

Final mot AIK för U16
I U16-klassen är Elfsborg redan framme i final. Laget kvalificerade sig genom att besegra Halmstad med 3-2 i en dramatisk match efter att Elfsborg vänt ett underläge med 1-0 i halvtid. Aleksandar Ceganjac gjorde 1-1, Jesper Sandberg Hasselgren satte ledningsmålet och Daniel Miljanovic gjorde 3-1 för Boråsarna. Halmstad tryckte på och reducerade till 3-2 och hade även bud på mer, men Elfsborg kunde hålla undan.
– Halmstad pressar med allt de har men vi reder ut det. På det stora hela är vi något bättre, men Halmstad är riktigt duktiga, det visste vi om när vi fick de som motståndare, säger Kjell Antonsson till Elfsborgs hemsida.

I finalen väntar AIK som besegrade BP med samma siffror, 3-2, i sin semifinal.

Slutspel ungdomar:
U16:
Final: AIK – Elfsborg

U17:
Semifinaler:
Djurgården – Elfsborg
Helsingborg – Hammarby

U19:
Semifinaler:
Brommapojkarna – Malmö
Elfsborg – Hammarby

U21:
Final: Hammarby – XX
Avgörande match: Malmö – BP

Grupp 1 – vinnaren till final mot Hammarby:
1. Elfsborg, 10p (sex matcher) +1
2. IFK Norrköping, 9p (sex matcher)
3. BP, 7p (fem matcher) -1
4. Malmö, 4p (fem matcher)

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se