Representanter från Svensk Elitfotboll fanns på plats på den norska Fotballfesten i Oslo för att som inbjudna gäster se hur norrmännen jobbar med sin direktsända säsongsavslutning.

Fotballfesten är norska Eliteseriens, OBOS-ligaens och Toppseriens stora säsongsavslutning och kan beskrivas som ett mellanting mellan svenska Fotbollsgalan och Allsvenskans Stora Pris. I norsk tv delas utmärkelser ut till de bästa insatserna i de två högsta norska herrligorna samt i den högsta damligan. Fotballfesten är ett samarrangemang mellan Norska Fotbollförbundet, Norsk Toppfotball och Toppfotball Kvinner.

Svensk Elitfotboll fanns på plats som inbjudna gäster för att studera och lära sig av arrangemanget, precis som de norska motsvarigheterna hade möjlighet att göra på Allsvenskans Stora Pris.

Kjetil Rekdal med sitt pris

Kjetil Rekdal med sitt pris

– Det är alltid intressant att se hur andra ligor jobbar med liknande evenemang som vi arrangerar. I Norges fall har vi en dialog och samarbete som sträcker sig över många delar av vår verksamhet, inte bara kring evenemangen, säger Kaveh Sarvari, ansvarig för evenemangsutveckling och projektledare för Allsvenskans Stora Pris.

Övriga deltagare från Svensk Elitfotboll, Jan Karlsson, Försäljnings- och Marknadsdirektör ochRobert Johansson, Kommunikationsansvarig var också nöjda med besöket i Norge och säger att det finns saker att inspireras av i norrmännens upplägg.

IMG_4190

Robert Johansson, Kommunikationsansvarig, Janne Karlsson, Försäljnings- och Marknadsdirektör och Kaveh Sarvari Evenemangsutvecklingsansvarig. Alla jobbar på Svensk Elitfotboll.

– Vi utbyter erfarenheter och ser möjligheter till affärsutveckling – både enskilt som gemensamt. Och framförallt så görs detta med starkt fokus på fotbollskonsumenten och våra partners, säger Jan Karlsson.

Fotballfesten har ett litet annorlunda sätt än de svenska motsvarigheterna angående vilka priser man delar ut till spelarna. Bland annat delas inga priser ut till årets målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare och så vidare, istället utses endast årets spelare och årets tränare. Norrmännen delar också ut pris till årets spelarförebild, årets supporter, årets genombrott, årets lag och årets skytteligavinnare. Detta gäller för samtliga tre deltagande ligor. Utöver detta så finns Kniksens hederspris som avslutar hela galan. Det priset går till ett lag eller en person som genom åren gjort en förtjänstfull insats för norsk fotboll. Det priset gick i år till Kjetil Rekdal.

– För mig var det intressant att se hur norrmännens upplägg med priser och utmärkelser såg ut, samt mediahanteringen runt detta. Galan var heller inte direktsänd och en förutsättning är att alla inblandade inte avslöjar vinnarna förrän det gått i tv, säger Robert Johansson, Kommunikationsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Läs mer om norska Fotballfesten här.