Svensk fotboll har haft ett otroligt år och Allsvenskan är hetare än någonsin. Den här säsongen kan flera rekord slås. I samband med SEF:s Medlemsmöte kallades det till pressträff för att lyfta fram vår inhemska fotboll.
– Vi är på rätt väg, säger Lars-Christer Olsson, Ordförande i SEF, på pressträffen.

Under säsongen kommer det fler människor än tidigare och ser våra matcher i Allsvenskan. Mycket talar för att vi får ett nytt åskådarrekord, men det är bara ett av de rekord som kan slås i år. Säsongen 2015 kan vi få följande nya rekord: 

 • Vi kommer att nå över två miljoner åskådare totalt i Allsvenskan vilket är högre än det tidigare rekordet från säsongen 1957/1958 (1 956 042 åskådare)
 • Vi har chans att nå ett snitt över 10 000 åskådare per match för första gången i en 16-lagsserie
 • Hammarby har möjlighet att nå det högsta publiksnittet för en enskild klubb under en och samma säsong. Just nu innehar Örgryte rekordet på 25 528 från 1959
 • Vi kommer att slå det totala åskådarantalet för Allsvenskan och Superettan tillsammans. Just nu är rekordet 2 540 086 (2013)

 

Förhoppningen fanns även att kunna slå det totala åskådarantalet för en och samma match. AIK och IFK Göteborg möts på Friends Arena under den näst sista omgången, och det skulle kunna vara en ny rekordmatch, men bedömningen den här gången är att de 52 194 från matchen IFK Göteborg – Örgryte 1959, står sig tills vidare.

Orsaker till ökningen
SEF presenterade orsakerna till det ökade intresset av Allsvenskan som följande:

 • Det spelas bra fotboll och det görs fantastiska mål
 • Vi har i många år satsat på att bygga publikvänliga arenor. Häcken och Gefle har nya fina arenor, Falkenberg bygger nytt och Halmstad och Helsingborg renoverar
 • Vi har fantastiska supportrar
 • Allsvenskan är den liga i Europa med flest egenproducerade spelare
 • Allsvenskan har gått upp till plats 20 på UEFA-rankingen. Bäst i Norden
 • En ovanligt spännande topp- och bottenstrid
 • 14 av 16 Allsvenska lag har ökat sitt publiksnitt på hemmaplan i år
 • Intäktsökningen vad gäller biljetter beräknas till 100 miljoner kronor. Detta beräknat på en ökning med 600 000 åskådare x 162 kronor per biljett (genomsnittspris 2014)
 • Malmö har nått gruppspel i Champions League två år i rad vilket bygger självförtroende för hela ligan

 

Fotboll, Presskonferens, SEF

Den inbjudna pressen tog upp frågan om hur Malmös framgångar i Europa påverkar Allsvenskan och de andra klubbarna.
– Över tid är framgången bra för enskilda klubbar. Dagens tabell visar att det inte ens är säkert att Malmö spelar i Europa nästa år. Har vi den tabellen så är det bra. Då är det några nya klubbar som kan utnyttja de framgångar som MFF har haft, till exempel genom att landet får en högre rankning och att det då blir lättare att ta sig ut i Europa, säger Lars-Christer Olsson.

Företaget Deloitte presenterade sin årliga genomgång av den svenska fotbollsekonomin och redovisnings- och konsultföretaget ser säsongens publikökning som mer än lovande.
– Publiksnittet minskade mellan åren 2013 och 2014 men får ett rejält uppsving nu under 2015. Även om matchdagsintäkterna är en relativt liten del av de totala intäkterna är publikintresset en drivande faktor för intäkter även i de andra intäktsslagen, säger Andreas Frountzos, senior manager på Deloitte.

Närmast framöver har vi flertalet publikfester framför oss när serien ska avgöras. Det är spännande i både toppen och botten av tabellen och när vi nu går in i hösten väntar många avgörande drabbningar. Se och njut!

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån