EU parlamentet röstade i dagarna igenom en rapport med förslaget att ta itu med piratkopiering av idrottssändningar online och därmed skydda livesändningsrättigheter. Varje år kostar så kallad online piracy rättighetsinnehavare miljarder dollar. 

EU parlamentets omröstning i frågan är bara början av en lång process där man i slutändan vill att EU kommissionen får i uppdrag att ta fram en lagändring som gör det möjligt att hårdare stävja problemet med piratkopiering av idrottssändningar online.

Enligt en studie från Synamedia så beräknas den faktiska kostnaden för global piratkopiering av sportevenemang till 28 miljarder dollar varje år. I Sverige har Discovery rättigheterna för Allsvenskan och Superettan.

– Att matcher sprids på olika piratsajter är ett stort problem för oss och något som vi jobbar aktivt med att förhindra. Vi vill att så många som möjligt ska kunna se svensk elitfotboll och det är självklart ett problem när vissa personer väljer att se matcherna på illegala sajter istället för på discovery+. Det här beslutet är ett steg i rätt riktning för att kunna komma tillrätta med problemen, säger Jessica Linnman, kommunikationschef på Discovery.

Problemet med online piracy har funnits en längre tid men COVID-19-pandemin har förvärrat situationen, vilket har genererat en dramatisk ökning av piratkopiering på nätet. Europol betonade nyligen att de är oroade över brott relaterade till immateriella rättigheter under pandemin. Förslaget som röstades igenom i EU parlamentet går ut på att illegala streamingar ska kunna blockeras i realtid, inom 30 minuter, och att stärka rättigheten för rättighetsinnehavaren.

European Leagues driver frågan internationellt för elitfotbollsligorna och anser att det här är ett unikt tillfälle att ta itu med en ökande olaglig aktivitet som både skadar och orsakar allvarliga kostnader för europeisk idrott, såväl på professionell nivå som på gräsrotsnivå. Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist sitter också i styrelsen för European Leagues.

– Rapporten som röstades igenom i EU parlamentet kan vara ett avgörande steg för att förbättra EU:s regelverk för arrangörer av idrottsevenemang, som enligt vår åsikt inte uppfyller syftet i sin nuvarande form. De nuvarande ramarna tar inte hänsyn till det faktum att värdet av sportevenemang nästan helt och hållet ligger i direktsändning. Därför behöver idrottsevenemangsarrangörer effektivare åtgärder för att ta itu med piratkopiering av sportsändningar online.

– Att rapporten röstades igenom gör det möjligt för oss och alla europeiska arrangörer av sporttävlingar att effektivt kämpa mot piratkopiering av sportsändningar online.