UEFA väntas inom kort att ta beslut för de europeiska klubblagstävlingarna från 2024 och framåt. Vill det sig illa så kan beslutet innebära stor negativ påverkan på svensk klubblagsfotboll, både ekonomiskt och sportsligt.
– Det spelar egentligen ingen roll om du är ett elitlag som aspirerar på en plats i Europa eller ej. Alla påverkas, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i både European Leagues och i Svensk Elitfotboll.

European Leagues kämpar hårt för att hitta en balans mellan internationella och nationella klubblagstävlingar. På organisationens senaste Club Advisory Platform deltog över 300 elitklubbar från över 35 olika ligor i Europa, däribland Svensk Elitfotboll och klubbar från Allsvenskan och Superettan, för att tillsammans med supporterorganisationer diskutera och föreslå förändringar i de beslut UEFA väntas ta gällande 2024 och framåt.

En av punkterna på agendan var ekonomisk fördelning. UEFA har sagt att framför allt Champions League kommer att få ett ökat kommersiellt värde.

Eftersom majoriteten av de europeiska klubbarna inte spelar i Europaspel regelbundet finns en fara att de stora klubbarna ska springa ifrån ännu mer. Rent sportsligt är det redan svårt att nå Champions League, och från och med i år blir det på grund av UEFA Conference Leagues inträde ytterligare svårare för exempelvis svenska klubbar att nå Europa League. Det kommer visa sig i att svenska klubbar blir utan den stora ekonomiska kakan som finns i Europa och hamnar därmed rejält efter, rent sportsligt. Detta kommer spilla över även på de svenska klubbar som inte spelar i Europa, eftersom de så kallade solidaritetsersättningarna för klubbar som inte kvalificerat sig för Europaspel också blir lägre.

– 2024 kan tyckas långt borta men det är hög tid att engagera sig i de här besluten redan nu, för de kommer få stor påverkan på svensk fotboll och ett beslut nu kommer att sätta förutsättningarna en bra bit in på 2030-talet. Ska man vara med och påverka vilket beslut det blir så är det nu, förtydligar Lars-Christer Olsson.

European Leagues enades om följande tre principer för ekonomisk fördelning som kommer att presenteras till UEFA:

1. Att utöka fördelningen av totalen till de klubbar som inte spelar eller kvalar till Europaspelet samt att se över fördelningen av solidaritetsersättningen mellan de olika nationsförbunden

2. Högre ekonomisk satsning på Europa League och Europa Conference League genom att fördela en större del av totala intäkterna till dessa två tävlingar

3. Mer jämlik ekonomisk fördelning mellan alla klubbar i alla tre internationella klubblagstävlingar i Europa

Medlemmarna i European Leagues var starkt eniga att UEFA skulle höja solidaritetsersättningen tillbaka till 5%, precis som det såg ut innan nuvarande cykel.

Punkt två på agendan behandlade den internationella kalendern. När Champions League väntas utökas med fyra lag så innebär det upp till 100 fler matcher i turneringen. European Leagues medlemmar anser därför att det är av största vikt att den internationella kalendern balanseras upp så att det finns plats för både internationella och nationella klubblagstävlingar, likväl som landskamper. Det innebär att Champions League inte bör utökas med fler än två exklusiva matchveckor, istället för föreslagna fyra.

Champions League föreslås utökas med fyra klubbar, från 32 till 36. European Leagues föreslår som sista punkt på agendan att tre av de platserna ska gå till nationella ligavinnare, och inte till fler klubbar från de stora länderna. UEFA:s förslag är att CL utökas med endast en nationell vinnare. European Leagues föreslår också att maxtaket för hur många deltagande klubbar per land i Champions League ska vara fem, som det är nu.

– Det är viktigt att vi agerar nu. UEFA:s beslut kommer under den närmaste tiden. Det finns inget beslutat datum när beslut ska tas men det kommer förmodligen före UEFA-kongressen som är i slutet av april, avslutar Lars-Christer Olsson.

Läs mer på European Leagues hemsida