När den allsvenska upptaktsträffen gick mot sitt slut blev det plötsligt fart i lokalen. På scenen fem olika fotbollspersonligheter som skulle debattera ”Framtidens allsvenska” och plötsligt smattrade idéerna fram. Såväl spännande som ”galna”…

– Lagen ska få rätt att utmana domsluten. Inför videogranskning! sa Jens Fjellström från tv-kanalen C MORE.

– Alla lag borde både få inleda och avsluta en förlängd säsong på konstgräs när vädret är som sämst, medan dom spelar på naturgräs på sommaren. Idag är det inga problem att byta planer. På Friends har vi väl redan bytt gräs åtta gånger, sa Erik Hamrén, förbundskaptenen.

– Sportslig framgång kräver pengar och om vi ska fortsätta utvecklas är spelarförsäljning en viktig del. Alltså: unga spelare som inte skriver kontrakt ska inte heller få spela. Varken i klubblag eller landslag. Vi måste kräva solidaritet av dom. Ansvaret ligger också hos spelarna, sa Lars-Christer Olsson, ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll.

–  Höst-vår-debatten kommer att skruvas upp framöver. En klar ”uppsida” att fotbollen säsongmässigt sitter ihop med skolan, sa Stefan Lundin, SEF:s sportdirektör.

– Vad beror det på att när svenska klubbar spelar Europa League-matcher så sviker publiken? När Standard Liège kommer hit så kommer inte publiken. Folk stannar hemma och väntar istället på att Kalmar ska komma, funderade Johan Orrenius, Offsides chefredaktör.

Erik Hamrén igen:

– Jag är bekymrad över fysiken hos svenska spelare. Vi får färre och färre atleter, och det är inte bara ett fotbollsproblem utan ett samhällsproblem. Vi tappar timmar i gymnastik och idrott i skolan: när jag var idrottslärare hade vi tre timmar gymnastik i veckan – nu är man nere i en timme. Gymnastiken är A och O för att du ska behärska kroppen.

Jens Fjellström igen:

– Vi måste hitta nya områden där vi är bäst. Vi skapar EIL, Europas Innovativaste Liga. Vi måste ge klubbarna bra analysverktyg. Inför effektiv speltid när klockan passerar 90 minuter! Gå före och visa Europa!

Lars-Christer Olsson igen:

– Omsättningen måste bli större så blir vi mindre sårbara.

Erik Hamrén än en gång:

– Höst-vår! Tänk att få fira ett guld i t-shirt eller klänning…

Nog levde svensk fotbollsdebatt upp den här eftermiddagen.

 

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån