Svensk Elitfotboll premierar varje säsong de klubbar i Superettan som matchat sina ungdomar bäst. Fem klubbar delar på en miljon kronor. 2019 delar IK Frej Täby, Trelleborgs FF, Halmstads BK, IF Brommapojkarna och Dalkurd FF på pengarna.

Varje klubb i Superettan får poäng per match per spelare som är född 1998 eller senare har gjort. IK Frej Täby är den klubb som får högst poäng i uträkningen och får för det 300 000 kronor från Ungdomsbonusen.

IK Frej Täby har under säsongen matchat 14 spelare födda 1998 eller senare, varav tolv av dem har spelat minst tio matcher. Hjalmar Ekdal och Mattias Bouvin spelade samtliga 27 matcher under perioden som gäller för Ungdomsbonusen.

– Det känns oerhört bra att få detta. Det är verkligen ett kvitto på att vi gör mycket rätt genom vår satsning på ungdomar i klubben. Utan tvekan så kommer dessa pengar att användas till att ytterligare få fram fler talanger till våran A-trupp, säger Janne Jonsson, Klubbchef hos IK Frej Täby.

I år är första gången på länge som pengarna inte enbart går till klubbar i tabellens bottenskikt i Superettan. Svensk Elitfotboll tycker sig också uppleva att fler unga talanger än tidigare fått chansen i Superettan. Många är dessutom ordinarie i sina klubbar och har spelat nästan alla matcher av säsongen.

– Det här får goda följdeffekter. Klubbarna satsar på sina unga spelare och ser att det ger resultat. Förhoppningsvis innebär det att ännu fler kommer matcha sina unga spelare under nästa år, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll och fortsätter.

– Det är viktigt att SEF-klubbarnas unga spelare får erfarenhet från a-lagsfotboll för att fortsätta att utvecklas. Superettan är en utmärkt miljö för de mest lovande och ambitiösa ungdomarna och de som får chansen visar nästan alltid att de klarar att prestera även på seniornivå.

Övriga klubbar som får del av Ungdomsbonusen är Trelleborgs FF, Halmstads BK, IF Brommapojkarna och Dalkurd FF.

– Vi är glada och stolta för att för andra året i rad få ta del av Ungdomsbonusen. Dels är pengarna väldigt välkomna för att kunna spetsa ungdomsverksamheten ytterligare och sen är det så klart ett kvitto på att klubben satsar på sina unga spelare och att det ser ljust ut inför framtiden, säger Robert Nordström, Akademichef i Halmstads BK.

Halmstads Rasmus Wiedesheim-Paul jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Halmstad och Trelleborg den 22 september 2019 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / Bildbyrån / Kod KA / Cop 147

Halmstads Rasmus Wiedesheim-Paul jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Halmstad och Trelleborg den 22 september 2019 i Halmstad.
Foto: Krister Andersson / Bildbyrån / Kod KA / Cop 147

Resultat Svensk Elitfotbolls Ungdomsbonus 2019:

  1. IK Frej Täby – 300 000 kr
  2. Trelleborgs FF – 250 000kr
  3. Halmstads BK – 200 000kr
  4. IF Brommapojkarna – 150 000kr
  5. Dalkurd FF – 100 000kr

 

Fakta Ungdomsbonusen:
Ungdomsbonus är ett system för att premiera klubbar som matchar sina unga spelare i Superettan.

Vinnaren av Ungdomsbonusligan får 300.000 kronor, 250.000 går till tvåan, trean får 200.000, fyran 150.000 och femman 100.000 kronor.

Klubbarna får maximalt två poäng per match per spelare som deltagit på plan mellan omgång 1 till och med omgång 27. Detta för att undvika att lag vars matcher i seriens slutskede saknar betydelse ska frestas spela med många unga spelare och knipa bonuspoäng. Spelaren ska vara född 1998 eller senare.