Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte röstade för Svensk Elitfotbolls motion gällande nytt format i P19 Allsvenskan och P17 Allsvenskan de kommande åren. P19 Allsvenskan kommer att spelas nationellt medan P17 Allsvenskan delas in i två geografiskt uppdelade serier. 

Från och med 2021 avgörs P19 Allsvenskan i en nationell serie med dubbelmöten och det införs samtidigt en P19 Superettan Norra och Södra. De senaste två åren har serien spelats i en norra och en södra under våren samt i en slutspelsserie under hösten, men från och med 2021 blir det alltså en enda nationell serie hela säsongen. Serievinnaren i P19 Allsvenskan blir svensk mästare.

För att skapa en rättvis kvalificering inför 2021 så blir säsongen 2020 som ett övergångsår för P19 Allsvenskan. Serien kommer då att spelas i en Allsvenskan Norra och Södra med dubbelmöten. Ettan och tvåan i varje serie går till semifinal och vinnaren koras efter en final. De sju främsta i varje serie 2020 kvalificerar sig för den nationella P19 Allsvenskan 2021. Lag 8-14 i de bägge serierna kvalificerar sig för P19 Superettan 2021, som också kompletteras med lag från de regionala Division 1-serierna.

– P19 Allsvenskan är redo att ta det här steget nu. Vi vill kunna erbjuda våra spelare kvalitativa matcher och en så bra utvecklande miljö som möjligt, och då är det här rätt steg att gå. Våra 19-åringar kommer att få möta högklassigt motstånd i varje match och förbereds samtidigt på livet som A-lagsspelare i Allsvenskan. Det här nya formatet kommer att höja statusen på serien för både spelare och ledare, säger Svante Samuelsson, Sportchef i Svensk Elitfotboll.

Samtidigt beslutades det att P17 Allsvenskan från och med nästa säsong ska bestå av två geografiskt indelade seriegrupper som avgörs genom dubbelmöten. Ettan och tvåan i varje serie går till semifinal. Mästaren i P17 Allsvenskan koras genom en finalmatch under hösten.

– P17 Allsvenskan har i två säsonger spelats som en nationell slutspelsserie under hösten men fortsätter nu istället att spelas i två serier i respektive landsända under hela säsongen. Detta för att minska restiden för unga spelare som också ska klara av att gå i skolan parallellt med fotbollen, samt för att minska klubbarnas resekostnader, säger Svante Samuelsson.

Gällande P16 så fortsätter man spela i samma format med åtta regionalt indelade serier, med ett slutspel och finalspel under hösten.