En studie från Göteborgs universitet visar att fotbollsmetaforer blir allt vanligare i det svenska språket, speciellt inom media och politik.
Forskarna Gunnar Bergh och Sölve Ohlander har gått igenom dagstidningar och webbartiklar i jakten på vanligt förekommande fotbollstermer och kan konstatera att fotbollsmetaforer i både skrift- och talspråk har ökat mycket under de senaste decennierna. Det är uttryck som framför allt ”öppet mål”, ”först på bollen” och ”helt offside” som forskarna tycker är vanligt förekommande.
– Vi fick en känsla av att det är lite vanligare inom politiken än i andra sammanhang. En teori är att fotbollstermer tas till för att ge effekt och förenkla den politiska retoriken. Metaforerna gör diskussionen tydligare och lite mer intressant helt enkelt, skriver forskarna i ett pressmeddelande.
Forskarna beskriver det utökade användandet av fotbollstermer som en effekt av fotbollens utveckling sedan 1990-talet. Fotbollen har tagit mer plats i media och publiken på arenorna har ökat. Forskarna säger att flera av fotbollsmetaforerna inte ens fungerar i fotbollen.
– I fotboll kan man göra ett ”praktfullt självmål”, men knappast ett ”gigantiskt självmål”. Det senare uttrycket fungerar nämligen bara i bildlig betydelse till exempel inom politiken. På samma sätt är det med ”rena rama straffsparken”, vilket en fotbollskommentator nog aldrig skulle säga, menar Gunnar Bergh.
Gunnar Bergh tror också att användandet av fotbollsmetaforer kommer att fortsätta eftersom fotbollen har blivit en större del av det vardagliga livet.