Gefles nya arena var full till brädden när GIF Sundsvall besegrades med 3-1. Invigningen av Gavlevallen blev en stor succé och nu hoppas klubben på en mer konkurrenskraftig förening.
– Det finns inte utrymme för nostalgi i den här världen, säger Leif Lindstrand, Gefles ordförande.

Premiärmatchen i all ära men det är i framtiden Gefle vill vara att räkna med.
– Framför allt är det här en sak som möjliggör och skapar förutsättningar för elitfotboll även i framtiden i Gävle. Både publik och sponsorer har det bättre idag, säger Lindstrand.

Gefle besegrade GIF Sundsvall med 3-1 i den första matchen på Gavlevallen. Historisk första målskytt blev Johan Bertilsson efter endast tre minuters spel och de dryga 6000 på läktarna trivdes.
– Det var precis så bra som man kan drömma om. Fullsatt och alla var väldigt positiva till den nya arenan. Solen lyste och vi vann. Bättre än så kan det knappt bli, menar Leif Lindstrand.

Festligheterna började med att 1100 inbjudna gäster bjöds på middag på närbesläktade Gavlerinkens is, sedan tog vandrade gästerna över några hundra meter till nya Gavlevallen och kommunen, som äger arenan, tog över invigningen.
Det var roligt att fotbollen tog över hockeytemplet Gavlerinken för ett tag, säger Leif Lindstrand.

– Kommunen har ritat Gavlevallen men vi har fått den precis som vi vill ha den. Kommunen finansierar och bygger men det är vi som hyr arenan.

IMG_1009.JPG kopia

Professionell anläggning
6500 rymmer den nya arenan och storleksmässigt är det ingen skillnad mot för Strömvallen men där slutar också likheterna. Gavlevallen lever upp till UEFAs arenakrav och här finns ett större utbud som ger klubben stora möjligheter.

– Det är funktionalitet vi håller på med och vi måste ha en professionell anläggning. Det har vi inte haft på Strömvallen. Den är charmig men vi försökte få till en ny arena där, men det gick inte på grund av kulturvärdet. Då fick vi tänka om, säger Leif Lindstrand.

Visst kommer anrika Strömvallen att saknas och flytten har inte varit problemfri men samtidigt fanns det inga alternativ. Gefle ser flera fördelar med en arena på en ny plats, dessutom nära hockeylaget Brynäs.
– Av nostalgiska skäl hade många svårt att acceptera en flytt men ska det finnas utrymme för två elitlag i Gävle så måste vi hitta samarbetsformer och nu är vi stationerade nära Brynäs. Det ger synergieffekter. Vi behöver inte investera i sådant som redan finns hos grannen. Vi tar inga risker, vi behöver inga kostnader, vi delar på vinsten, menar Leif Lindstrand.

Gefles ordförande säger att det inte finns utrymme att vara nostalgisk men det är klart att han också kommer sakna Strömvallen.
– Sportsligt saknas Strömvallen. Det var inte lätt flytta från arenan. Vi är Sveriges äldsta flersektionsförening och vi är intimt förknippade med Strömvallen. Vi har klarat kvalmatcher och hängt kvar i allsvenskan en gång i tiden. Ett bra minne och en klassiker är när vi vände 3-0 i halvtid till seger med 4-3 Malmö FF i Allsvenskan, minns Leif Lindstrand.

Förhoppningsvis kommer det finnas utrymme att minnas stora matcher även på Gavlevallen i framtiden. Premiären är en sådan match, inte bara för hur det såg ut på fotbollsplanen.

Robert Johansson
FOTO: Bildbyrån och Stefan Lundin