Halmstad BK såg ut att tappa 17-årige Sead Haksabanovic till utlandet men talangen ändrade sig i sista stund och blir kvar i Halland och Allsvenskan i tre år till.
– Jag ville inte göra om samma misstag som många andra talanger som tagit ett för stort förstasteg och sedan försvunnit, säger Haksabanovic till Hallandsposten.

Det talades om alla möjliga storlag i Europa för Haksabanovic och i slutändan såg det ut att bli belgiska Club Brügge. Anfallaren var nere i Belgien och medger att det var lockande att flytta men i slutändan valde han att stanna i Sverige för att kunna etablera sig i Allsvenskan, som han debuterade i som 15-åring 2015, innan han prövar lyckan utomlands.
– Visst var det lockande, inte minst när man var nere på plats.Nu vill jag upp en nivå till och etablera mig i Allsvenskan, fortsätter Haksabanovic till Hallandsposten. Jag menar, jag kan ju ta det lugnt och behöver inte stressa. Om jag får vara fri från skador har jag åtminstone 13–14 år kvar i karriären.

En av svensk fotbolls och Svenska Spels Tipselits största frågor just är hur vi ska få talangerna att stanna kvar längre i svensk fotboll innan de lämnar för utlandet. Dels för att höja Allsvenskans image och dels för att spelaren i fråga ska vara färdig för utlandsspel innan han lämnar.
– Talangerna får fullgod utbildning på hemmaplan och behöver inte söka sig utåt för att bli bra fotbollsspelare. Det är till och med bättre att spelarna fått skaffa sig en status innan de flyttar, för här är du nästan garanterad speltid. Sverige är det land i världen med flest egenproducerade spelare och har spelaren gjort sig ett namn innan flytten så får spelaren inte bara en högre lön, utan det blir också svårare att sätta spelaren på bänken i den nya klubben, har Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll tidigare sagt.

En annan sak som också gör att Haksabanovic stannar är skolan, som han också vill göra klart innan en eventuell flytt.
– Jag pratade med skolan som förklarade att det skulle vara svårt att plugga på distans när jag har tre terminer kvar. Och den vill jag klara av så det i kombination med att jag bara är 17 år och inte vill skiljas från familjen eller HBK ännu gjorde att vi tog beslutet.

Haksabanovic nya kontrakt med HBK sträcker sig över 2019 men klubben säger också att de ska hjälpa anfallaren på bästa sätt om det dyker upp nya kontraktsförslag från utlandet längs resans gång.
– Det känns extra bra att veta så nu känns det skönt att allt är över så att jag kan fokusera på HBK och Allsvenskan nästa säsong. För det har varit mycket tankar som snurrat de senaste veckorna.

Sead Haksabanovic spelade 30 matcher i Superettan 2016 och gjorde åtta mål. 2017 gör 17-årige Haksabanovic sin andra säsong i Allsvenskan.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se