I sommar spelades Tipselit Trophy för första gången även för P15-lag i samband med Gothia Cup i Göteborg. Hammarby tog hem den första titeln efter 3-0 på AIK i finalen och det nya upplägget lovordas stort av samtliga inblandade.
– Vi hade stora förhoppningar innan turneringen och vi kan konstatera att det nya konceptet med en Tipselit Trophy även för P15 har blivit en stor framgång, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

Sedan 2009 finns Tipselit Trophy för P17-lag, men sedan i sommar alltså även för P15-lag. Första P15-turneringen spelades likadant som befintlig P17-turnering, med undantaget att P15-turneringen innehöll endast svenska lag, och det 25 stycken lag. I slutändan gick Hammarby segrande ur turneringen, som skapades för att ge en bra och utmanande matchning till svenska pojkakademier.

– Det har varit jämna och bra matcher i spelarutbildningens tecken. Det ingår också att utmanande matcher också är en bra spelarutbildning, menar Stefan Lundin.

Spelare och tränare i de olika lagen håller med om att turneringen har varit bra.
– Jönköping som vi mötte senast höll en hög kvalité och hela turneringen verkar hålla en bra nivå. Det är bra för vår utveckling, sa Vasalunds 15-åring Ali Fathi tidigt under turneringen.

– Det är många bra lag och många upplevelser på kort tid för grabbarna. Fotbollen i sig är riktigt bra i P15-klassen. Det är kul för spelarna, säger Hammarbys tränare Jeppe Maurtizson.

– Turneringen håller hög kvalité. Det är bara bra lag här och inget som sticker ut åt något håll. Det lag med bäst karaktär vann och det här är bara början, menar Edon Shabanaj, en av Hammarbys målskyttar i finalen mot AIK.

Framtiden för turneringen ska nu utvärderas men mycket talar för att Tipselit Trophy för P15-lag är här för att stanna.
– Det har varit ett lysande arrangemang, vi är jättenöjda, avslutar Stefan Lundin.

Stefan Lundin vill även passa på att lyfta fram den utbildning i riskerna med matchfixning som spelarna i Tipselit Trophy har fått.
– Vi är nöjda att alla har genomgått utbildningen. Det är en del av vår spelarutbildning. Alla spelare, både P15 och P17, har deltagit i ett utbildningspaket som Anders har genomfört på ett strålande sätt. Det är oerhört värdefullt, säger Stefan Lundin.

Fakta Tipselit Trophy:
P17:
Lagen delas in i sex stycken fyrlagsgrupper, de två bästa i varje grupp går vidare till A-slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, övriga lag spelar åttondelsfinal.

Spelarna ska vara födda 1 januari 2000 och senare. Det är tillåtet att använda maximalt två spelare födda 1999 och senare.

Matchtid: 2×30 min.

Ny klass – P15:
Lagen delas in i fem stycken fyrlagsgrupper och en femlagsgrupp, de två bästa i varje grupp går vidare till A-slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, övriga lag spelar åttondelsfinal.

Spelarna ska vara födda 1 januari 2002 och senare. Det är tillåtet att använda maximalt två spelare födda 2001 och senare.

Matchtid: 2×30 min.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se