När Elfsborg besegrade finska FC Lahti med 5-0 i kvalet till Europa League så gjorde man det med inte mindre än åtta spelare i startelvan som tillhört klubben sedan junioråldern. En bra siffra för ett lag som spelat i Europa nio år i rad.
– Det är ingen engångsföreteelse heller, skriver Elfsborgs ordförande Bosse Johansson på sociala medier.

Normalt sett tappar svenska toppklubbar sina bästa spelare till utlandet år efter år och då är det bra att kunna fylla på ur de egna leden. Det har Elfsborg gjort samtidigt som Boråsarna har lyckats stanna kvar som ett topplag i Allsvenskan, och även då alltså fått kvala till Europa under nio raka år.

– Att  vi så extremt kan kombinera egen talangutveckling med kontinuerliga topplaceringar och Europaspel är något som samtliga som lägger ner ett enormt jobb i vår ungdomssektion ska stor stolthet över, säger Bosse Johansson och lägger till att man inte ska glömma Klas Ingessons jobb heller.

Elfsborg har i dag 42 registrerade aktiva spelare i Tipselit – Talangutvecklingsprojektet som SEF driver tillsammans med Svenska Spel. Gemensamt för alla dessa är att de har tillhört klubbens akademi under minst en säsong någon gång mellan 12-19 års ålder, och att de som minst har spelat i Superettan. 14 av dessa 42 spelar i Elfsborg i dag, resten är spridda i andra klubbar i Sverige eller utomlands. I den svenska trupp som vann U21-EM fanns tre spelare med Elfsborg som Tipselitklubb med. Oscar Hiljemark (I dag Palermo), Sebastian Holmén och Arber Zeneli.

– Det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt med våra spelare, sa Elfsborgs akademichef Tony Lundqvist till SEF i samband med guldet.

De åtta spelarna Bosse Johansson resonerade om är Per Frick, Andreas Klarström, Anders Svensson, Arber Zeneli, Simon Hedlund, Marcus Rohdén, Adam Lundqvist och Sebastian Holmén.

Klubbar med flest spelare registrerade i Tipselit:
1. IF Brommapojkarna, 57 st
2. IF Elfsborg, 42 st
3. Malmö FF, 41 st

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån