Malmö FF, Hammarby IF, IK Sirius och Trelleborgs FF har under hösten och våren samlat över 650 arbetssökande i samband med sina Karriärdagar. Tillsammans har de arbetssökande träffat 240 företagsrepresentanter från över 100 olika yrkeskategorier.
– Det är glädjande att klubbarna tillsammans med sina sponsorer  och Arbetsförmedlingen gör verkstad av sina överenskommelser. Tillsammans gör de verkligen en insats för att skapa sysselsättning i sitt närområde, säger Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Totalt investerade de 240 företagsrepresentanterna 1680 timmar på Karriärdagarna under året som gått. Flertalet av de arbetssökande har varit på anställningsintervjuer och träffar för praktik efter Karriärdagarnas slut och många har tack vare elitfotbollens engagemang fått tips om studieplatser och vägledning till nya karriärer.

– Vi vet ännu inte det exakta antalet som fått sysselsättning genom fotbollen, detta då vi mäter över tid, det skall bli spännande att se vad summan blir när vi utvärderar nästa gång säger Karin Heri.

Karriärdagen är ursprungligen ett initiativ från Malmö FF där klubben samlar unga arbetslösa långt utanför arbetsmarknaden och flera av klubbens partners för en dag tillsammans. Genom en inspirationsföreläsning, en arbetsmässa där arbetslösa och företagare presenterar sig för varandra, gemensam lunch lagvis och slutligen genom en fotbollsturnering med mixade lag där alla spelar fotboll på lika villkor.

I slutet av 2017 ingick Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen i en nationell avsiktsförklaring där syftet är att klubbarna i Allsvenskan och Superettan med fotbollen som verktyg ska lyckas nå ungdomar långt utanför arbetsmarknaden och sätta dem i sysselsättning. Som inspirations fanns Malmö FF:s arbete med Karriärdagen och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans.

Under 2018 hoppade tio klubbar på tåget genom att ingå i egna lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling, och i vissa fall också kommun. Tre av dessa, IK Sirius, Trelleborgs FF och Hammarby IF, har precis som Malmö FF valt att göra egna Karriärdagar.

Karriärdagarna hösten 2018 – våren 2019:
Malmö FF: 348 arbetssökande. 42% kvinnor och 58% män
IK Sirius: 25 arbetssökande. 16% kvinnor och 84% män
Hammarby IF: 242 arbetssökande. 33% kvinnor och 67% män
Trelleborgs FF: 43 arbetssökande. 44% kvinnor och 56% män

Fakta överenskommelsen med Arbetsförmedlingen:
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.

GIF Sundsvall blev den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och Kalmar FF hoppat på tåget.