Nio klubbar har nått hela vägen till semifinalspelet i tre åldersklasser i Ligacupen. Nästa helg avgörs ungdomarnas motsvarighet till Svenska Cupen med ett stort finalspel i Göteborg.

Från början var det nästan 70 lag i varje åldersklass, kvar är nu bara fyra. Ligacupen inleddes i november och december med geografiskt indelade gruppspel och har under februari och mars fortsatt med A- respektive B-slutspel. Nu återstår endast semifinaler och finaler. Totalsegrarna avgörs efter ett finalspel i Göteborg helgen 23-24 mars.

De klubbar som kvalificerat sig för semifinalspelet är de fyra klubbar som vunnit varsin grupp i årets A-slutspel. I P16-klassen är det BK Häcken, AIK, IF Elfsborg och IFK Stocksund som kvalificerat sig. I P17-klassen är det Örgryte IS, IF Brommapojkarna, Hammarby IF och Malmö FF. I P19-klassen AIK, Malmö FF, Hammarby IF och Kalmar FF.

AIK, Malmö FF och Hammarby medverkar i två av åldersklasserna.

Samtliga matcher spelas i Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Fri entré. Svensk Elitfotboll är på plats och bevakar finalspelet på Tipselits hemsida och i Tipselits sociala medier. Matcherna streamas också i Tipselits kanaler.

Regerande mästare är BK Häcken (P16), IFK Norrköping (P17) och IFK Göteborg (P19).

Finalspelet är av tradition välbesökt och intresset brukar vara stort framför Tipselits sociala medier. Från och med årets upplaga av Ligacupen så administreras den av Svenska Fotbollförbundet istället för Svensk Elitfotboll. Svensk Elitfotboll arrangerar dock finalspelet.

IFK Norrköping (orange) vann fjolårets P17-klass av Ligacupen

IFK Norrköping (orange) vann fjolårets P17-klass av Ligacupen

Ligacupens finalspel i Göteborg 23-24 mars:
Semifinaler 23 mars:
10.00 – P16  BK Häcken – AIK
12.00 – P16  IF Elfsborg – IFK Stocksund

14.00 – P19  AIK – Malmö FF
16.00 – P19  Hammarby IF– Kalmar FF

18.00 – P17  Örgryte IS – IF Brommapojkarna
20.00 – P17  Malmö FF – Hammarby IF

Finalspel 24 mars:
09.00 –P16 match om tredje pris
11.00 – P17 match om tredje pris
11.00 – P19 match om tredje pris

13.00 – U16 Final
15.00 – U19 Final
17.00 – U17 Final

Fakta Tipselit
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.