Ligacupens finalhelg i Göteborg blev en stor publikfest. Drygt 3500 åskådare lockades till Prioritet Serneke Arena i Göteborg där de bland annat fick se hemmaklubben IFK Göteborg vinna Ligacupens U17-klass.
– Finalhelgen blev en stor succé. Vi fick se mycket folk, bra fotboll och högkaratiga finaler, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

I helgen avgjordes Ligacupen – ungefär Svenska Cupen för ungdomslag – i Göteborg. Tack vare många lokala lag blev finalspelet en stor publikfest, men också en sportslig succé.

IFK Göteborg tog hem U17-klassen efter en dramatisk avslutning mot IFK Norrköping. Blåvitt hade kontroll på spelet men gör ett självmål med fem minuter kvar att spela. Efter avspark trycker hemmalaget dock på och får in bollen framför mål där Fred Berglin kan trycka in den från nära håll.

Norrköping samlar styrkorna på nytt men IFK Göteborg håller undan och vinner med 2-1.
– Det var nervöst. De forcerade med allt de hade så klart det var nervöst, men vi klarade det. Nu ska vi fira med gött käk och sång, avslutar matchhjälten Fred Berglin.

I U16-finalen besegrade Västra Frölunda Elfsborg med klara 5-2. VF kontrollerade matchen och Elfsborg var aldrig riktigt nära.
– Jag tycker att vi gör en stabil match. Vi kontrollerar det som händer, rullar på och gör tidiga mål. Vi tror på oss själva och har en bra inställning, säger Västra Frölundas Noah Alexandersson, son till före detta landslagsspelaren Niclas Alexandersson.

U19-finalen avgjordes mellan Hammarby och Brommapojkarna blev en tät och chansfattig tillställning där BP till sist drog det längsta strået efter det att Jack Lahne avgjort med matchens enda mål.

Grattis Västra Frölunda, IFK Göteborg och Brommapojkarna!

Resultat Ligacupens finalhelg:
U16:
Semifinaler:
IFK Lidingö – Västra Frölunda IF 0-2
IF Elfsborg – Syrianska FC 6-2

Match om tredje pris:
Syrianska – IFK Lidingö 6-2

Final:
Västra Frölunda – Elfsborg 5-2

U17:
Semifinaler:
GIF Sundsvall – IFK Göteborg 2-5
BK Häcken – IFK Norrköping 6-7 straffar (3-3 efter full tid)

Match om tredje pris:
BK Häcken – GIF Sundsvall 11-10 straffar (4-4 efter full tid)

Final:
IFK Göteborg – IFK Norrköping 2-1

U19:
Semifinaler:
Hammarby IF – BK Häcken 2-1
IFK Göteborg – IF Brommapojkarna 6-7 (2-2 efter full tid)

Match om tredje pris:
BK Häcken – IFK Göteborg 3-0

Final:
Hammarby – BP 0-1

Ligacupens alla vinnare genom tiderna:
2013:
U17: AIK
U19: Malmö FF

2014:
U17: Elfsborg
U19: Malmö FF

2015:
U16: IFK Lidingö
U17: Örebro
U19: Hammarby

2016:
U16: AIK
U17: Malmö
U19: AIK

2017:
U16: Västra Frölunda
U17: IFK Göteborg
U19: Brommapojkarna

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett 25-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 59 klubbarna.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

FOTO: Tobias Andersson / Bluewhitephoto.se