Mjällbys David Löfqvist skjuter hårdast av alla spelare i Allsvenskan och Superettan. Det fastställdes när Veckans Matchturnén nådde sitt slut efter stoppet i Sundsvall den 3 oktober.
– Jag har genom åren fått höra att jag har ett bra tillslag, säger vinnaren själv.

David Löfqvists skott uppmättes till 116 km/h i Svenska Spels speedshootingtävling som anordnades på varje stopp under Veckans Match. Tre spelare ur varje lag utsågs att skjuta så hårt de kunde och den bäste fick representera klubben i tävlingen. David Löfqvists vinnande skott blev i slutändan fyra km/h hårdare än Daryl Smylie från Jönköpings Södra. Trean Hakeem Araba från Falkenberg uppmätte med sitt skott 111 km/h.
– Kraft är inte det viktigaste i skottet, titta på vart du ska träffa bollen och var noga med var du sätter i stödjebenet. Det handlar mycket om teknik. Och mycket träning, säger David Löfqvist.

Totalt medverkade 19 spelare/lag i speedshootingtävlingen. Alla lag ställde tyvärr inte upp i tävlingen eftersom skaderisken ansågs för stor och/eller att laget spelade match samma dag.

Föra åskådarna närmre klubben
Veckans Match är ett event som arrangeras av Svensk Elitfotboll tillsammans med sina samarbetspartners Svenska Spel, C More, Barncancerfonden, EA Sports och Quality Hotel, och där samtliga lag i Allsvenskan och Superettan får en evenemangsdag var där klubben inom ett eventområde får chansen att marknadsföra sin egen klubb i sin stad, eller del av stad. Syftet är att stärka banden mellan klubbarna och allmänheten. Ett snitt på över 3000 besökare per stopp infann sig när Veckans Match besökte klubbarna.
– Genom Veckans Match stärker vi banden mellan ortsborna och våra klubbar i Allsvenskan och Superettan och bygger den lokala stoltheten för laget och spelarna. Besökarna får möjlighet att träffa och utmana lagets profiler i olika aktiviteter på ett inspirerande och engagerande sätt, vilket är fantastiskt roligt säger Elin Öst Sandström, på Svensk Elitfotboll.

I varje lag lyfte Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, tillsammans med klubben, med bakgrund ur Tipselitprojektet, fram en talang på scenen som framför åskådarna fick svara på frågor om sin karriär och mål med framtiden. Jonathan Augustinsson, bror till Ludwig, var Brommapojkarnas profil och sa tidigare i sommar till Svensk Elitfotboll att satsningen BP gör på ungdomar betyder mycket för honom.
– Tipselitsatsningen har betytt otroligt mycket. Det är viktigt att träna med riktigt bra spelare, det är tävling varje träning. Och jag har kanontränare som stöttar mig, säger han.

Aktiviteter på turnén
Utöver att få träffa A-truppen på plats så genomfördes en miniturnering för ungdomarna i 8-10 årsåldern på en uppblåsbar fotbollsplan. På scenen presenterades spelartruppen och några spelare/ledare fick också svara på ett antal frågor om vad som sker i omklädningsrummet i samband med träning och match och vilka olika personligheter som finns i laget.

Svenska Spel fanns på plats under hela turnén med en monter där besökarna kunde registrera sitt spelkort till Gräsroten. Besökaren kopplar då ihop sitt spelkort med sitt favoritlag, för att från en spelfond ekonomiskt stötta laget varje gång de spelar. Totalt fördelar Svenska Spel ut 50 miljoner varje år, bland de klubbar som har flest registrerade aktiva anhängare.

C More lät besökarna prova på hur det är att vara sportreporter, där man kunde spela in en vinjett och presentera en match. Klippen redigerades och du kunde sedan dela ditt klipp på Instagram. Hos C More kunde besökarna även utmana spelare och kompisar i en frågesportsduell. Även EA Sport var med under turnén och förutom att spela det populära spelet FIFA, så kunde besökarna även fota sitt eget omslag till det nya FIFA 16.

Turnén som avslutades var den tredje i ordningen för Veckans Match.

Speedshootingens topp tio: Klubb Hastighet km/h
David Löfqvist Mjällby AIF 116
Daryl Smylie Jönköpings Södra IF 112
Hakeem Araba Falkenbergs FF 111
Eric Smith Halmstads BK 110
Issab Jebali IFK Värnamo 108
Eidur Aron Sigurbjörnsson Örebro SK 108
Niclas Andersén Ljungskile SK 107
Pontus Nordenberg Åtvidabergs FF 106
Johan Andersson IK Sirius 103
Gustav Sandberg-Magnusson IF Brommapojkarna 100
Rabi Elia Athletic FC 100

 

Klubbarnas profiler:

Klubb Profil Klubb Profil
Mjällby AIF Eric Björkander Jönköpings Södra IF Anton Cajtoft
Falkenbergs FF Gustaf Nilsson Halmstads BK Eric Smith
IFK Värnamo Dzenis Kozica Örebro SK Kalle Holmberg
Ljungskile SK Gustav Hallberg Åtvidabergs FF Kenny Hildeby
IK Sirius Johan Andersson IF Brommapojkarna Jonathan Augustinsson
Athletic FC Robert Åstedt IFK Göteborg Gustav Svensson
Östersunds FK Dennis Widgren Degerfors IF Tobias Sohlberg
Utsiktens BK Jonas Hellgren Kalmar FF Filip Sachpekidis
BK Häcken Samuel Gustafson IK Frej Joakim Runnemo
Hammarby IF Isac Lidberg Helsingborgs IF Calle Johansson
Varbergs BoIS Arbio Mzi AIK Anton Salétros
Gefle IF FF Jakob Hjelte Djurgårdens IF Mikael Jahn
IF Elfsborg Filip Schyberg GAIS Malkolm Moenza
IFK Norrköping Linus Wahlström GIF Sundsvall Joakim Nilsson

 

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Robert Johansson / FOTO:Veckans Match