UEFA:s ambitioner att förändra det Europeiska cupspelet ser ut att få sig ett bakslag när de europeiska fotbollsligorna (EPFL) gått in i debatten.
– Varför kapitulerar UEFA för de stora klubbarna? Det är en skandal, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i EPFL.

UEFA har efter påtryckningar från de stora klubbarna och European Club Association (ECA) meddelat att de kommer att förändra kommande Europaspel från och med 2018. Detta motsätter sig EPFL kraftigt och nu står också en majoritet av UEFA:s nationsförbund på samma sida som EPFL.

– Det här har gått alldeles för fort, UEFA är uppenbart rädda för de stora klubbarna, menar Lars-Christer Olsson och går hårt åt UEFA. Vi vill att UEFA startar om processen. Det har inte gått rätt till. Vi har en överenskommelse med UEFA , ett så kallat ”Memorandum of Understanding (MoU)”. Detta kan komma att sägas upp om vi inte får en rättelse av processen och då kommer förutsättningarna för de europeiska klubbtävlingarna helt att ritas om. En utveckling som ingen skulle tjäna på.

EPFL:s kritik riktar sig främst i att UEFA inte rådfrågat eller lyssnat på ligornas och de små- och medelstora klubbarnas önskemål och att en sådan förändring av Europaspelet inte alls är önskvärt från EPFL:s håll.

– UEFA har gått till sängs med ett begränsat antal klubbar utan att ta alla andra klubbars önskemål och behov i beaktning.

UEFA:s ursprungliga förslag består i att de ledande ligorna i Europa från och med 2018 ska få fler direktplatser till Champions League och det betyder indirekt att de mindre ligorna, inklusive Sverige, får slåss om färre antal platser.

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa – och för deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsauktoriteter och investerar, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.

Läs mer på EPFL:s hemsida

Fakta ECA:
European Club Association bildades 2008 när organisationen ersatte G14-gruppen och European Club Forum. ECA företräder fotbollsklubbar i Europa och för deras talan mot UEFA och FIFA.