Varje år delar klubbarnas internationella paraplyorganisation ECA ut utmärkelsen Social Impact Award till en av sina medlemsklubbar. 2021 tillfaller priset svenska Malmö FF.
– Det känns fantastiskt att vinna Social impact award! Priset delar vi med alla barn, pedagoger, skolledare och politiker i Malmö, säger Karin Heri, ansvarig för MFF i samhället.

Utmärkelsen går till den klubb som har gjort föredömliga insatser för sitt lokalsamhälle gällande att tackla aktuella samhällsfrågor. MFF vinner för sitt arbete med allas lika värde och klubbens engagemang i Malmös grundskolor, grundskolefotboll mot rasism.

ECA skriver att Grundskolefotboll mot rasism är Europas enda skolutbildning mot rasism som kombinerar både idrott och mänskliga rättigheter och att Malmö FF samarbetar föredömligt med samhället genom sitt engagemang för mänskliga rättigheter och Barnkonventionen.

Grundskolefotboll mot rasism utgår från Barnkonventionen och utgår från att beslut som rör barn ska tas med barnets bästa i beaktande, att barn inte ska diskrimineras, att de ska ha rätt att uttrycka sig i frågor som rör dem och att de har rätt till liv och utveckling.

Malmö FF skriver på sin hemsida att utifrån detta fördjupas arbetet på skolorna till att handla om rätten att inte diskrimineras.

Under 2020/2021 deltar över 30 skolor och cirka 2 200 elever i projektet. Totalt har över 12 000 personer tagit del av konceptet Grundskolefotboll mot rasism. Arbetet börjar i klassrummen och avslutas med en stor turnering på Eleda Stadion.

– Tvärsektoriell samverkan är viktigare än någonsin och konceptet ”Grundskolefotboll mot rasism(er) är ett ypperligt exempel på att 1+1=3, avslutar Karin Heri.

Malmö FF vinner utmärkelsen i konkurrens med belgiska Club Brügge, ukrainska Shaktar Dontesk och turkiska Istanbul Basaksehir.

Grundskolefotboll mot rasism har tidigare också varit nominerat till den internationella fotbollsorganisationen EFDN:s Hållbarhetspris.

Fakta ECA:
European Club Association bildades 2008 när organisationen ersatte G14-gruppen och European Club Forum. ECA företräder fotbollsklubbar i Europa och för deras talan gentemot stakeholders såsom UEFA och FIFA.