Sverige har inte haft ett lag som nått Champions Leagues gruppspel två år i rad sedan IFK Göteborg gjorde det mellan åren 1996-1998. I dagens hårda konkurrens känns bedriften som enorm.
– Det är en bragd att Malmö lyckats ta sig till gruppspelet även i år, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

 1996/1997 spelade IFK Göteborg mot Rosenborg, Porto och Milan i gruppspelet 1997/1998 stod PSG, Bayern München och Besiktas för motståndet. Båda gångerna blev det respass efter gruppspelet. Efter det spelade AIK i Champions Leagues gruppspel 1999/2000 och fick se sig besegrade av Barcelona, Fiorentina och Arsenal. Säsongen 2000/2001 var det Helsingborgs tur, men Rosenborg, Bayern München och PSG grusade skåningarnas hopp om ett avancemang. Förra säsongen tog Malmö över för svensk del. Då blev Atlético Madrid, Juventus och Olympiakos för svåra. I år väntar PSG, Real Madrid och Shakhtar Donetsk.

För Malmö väntar sex riktiga fotbollsfester. Poäng i gruppen ger inte bara pengar till klubben utan också rankingpoäng för Sverige, men man ska kanske inte hoppas på för mycket med tanke på gruppen skåningarna lottades in i. I Champions Leagues gruppspel finns inga lätta lag men Malmö hade helt klart kunnat få en tacksammare resa.

Huvudfokus på förhand är att komma före Shakhtar Donetsk i gruppen och på så sätt få fortsätta i Europa League efter årsskiftet, men också större skrällar än så har hänt i fotbollen.
– Malmö har överraskat förut och vi ska akta oss för att dra förhastade slutsatser. Matcherna på Swedbank speciella, säger Stefan Lundin.

Stefan Lundin är imponerad över att Malmö lyckades nå huvudturneringen även i år.
– Det är anmärkningsvärt, lindrigt sagt, att med den omsättning av spelare Malmö har haft. Endast några få undantag är kvar från förra året. Det är ytterst ovanligt att lyckas hitta sådana ersättare, med tanke på hur marknaden ser ut med löner och så vidare, att ändå göra en sådan prestation. Celtic är inte vad de varit men det var ändå en svår match.

Malmös gruppspel är också den största bedriften och det kanske inte går att kräva mer från skåningarna.
– Det är helt orimliga matcher. Att kräva att Malmö ska börja vinna och ta poäng är lite väl magstarkt, det kan inte bli svårare. Med den satsning som PSG gör och den historia och nivå Real håller. Shakhtar är ingen rolig match heller. Kan de ta någon poäng är det värt ytterligare en bragdstämpel.

På SEF håller man Shakhtar som det svagaste laget i gruppen men betonar också att det Ukrainska laget är mycket vana att spela den här typen av matcher, och att de brukar göra det bra. Det som möjligen kan påverka är det politiska läget i landet.
– Det kan vara så att de lider av samhällsutvecklingen och det politiska läget i Ukraina och att de möjligen inte har samma lag. Jag kan inte svara på det, och det är beklagligt om de är försvagade på grund av kriget i så fall.

Malmös matcher i Champions League:
15 sep: PSG – Malmö
30 sep: Malmö – Real Madrid
21 okt: Malmö – Shakhtar Donetsk

3 nov: Shakhtar Donetsk – Malmö (I Lviv)
25 nov: Malmö – PSG
8 dec: Real Madrid – Malmö

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån