Marcus Antonsson och Markus Rosenberg gjorde målen när Malmö FF vann med 2-0 borta mot danska FC Midtjylland. Därmed är MFF klart för gruppspel i Europa League efter sammanlagd seger med 4-2.

Malmö FF tappade 2-0 till 2-2 hemma mot FC Midtjylland för en vecka sedan. Då var det fördel för de regerande danska mästarna i Europa League-kvalet inför den avgörande returen.

I potten låg en plats i turneringens gruppspelsfas, och efter att ha stått emot en tidig anstormning från hemmalaget kunde Malmö koppla greppet i Herning då Marcus Antonsson slog in 1-0 helt fri i straffområdet efter ett välprogrammerat MFF-anfall.

Midtjylland hade flera chanser att göra mål ikväll, bland annat i den 38:e minuten då Johan Dahlin räddade Frank Onyekas avslut, och när Gustav Wikheim sedan högg på returen missade han avslutet.

Allra närmast kom Midtjylland då frisparksspecialisten Jakob Poulsen träffade insidan av stolpen i den 64:e minuten. De flesta på arenan hann börja jubla, men bollen passerade aldrig mållinjen och MFF:s ledning stod sig.

1-0 var ett bräckligt resultat för Malmö – bara ett mål krävdes av hemmalaget för att de istället skulle sitta i förarsätet. Men med drygt tio minuter kvar att spela kom avgörandet från MFF:s lagkapten.

Markus Rosenberg fick en passning utanför offensivt straffområde och tryckte till direkt med ett placerat avslut som letade sig in vid den högra stolpen fram till 2-0.

Den här gången släppte inte Malmö sin tvåmålsledning, och avancemanget till Europa Leagues gruppspel säkrades utan någon större slutminutsdramatik.

Det är andra året i rad som ett svenskt lag tar sig till EL:s gruppspelsfas. Förra året lyckades Östersunds FK sluta tvåa i sin grupp men åkte sedan ut i sextondelsfinalen mot engelska storklubben Arsenal.

Gruppspelslottningen sker imorgon fredag kl. 13.00.