Kim Källström blev utsedd till Månadens spelare i Allsvenskan i september. För Allsvenskan berättar nu hemvändaren om hans säsong i den nygamla serien och hur det är att komma hem.
– Det har hänt mycket och ingenting. Den största skillnaden är att det inte är lika stor skillnad mellan lagen längre, menar Källström.

Djurgården hade en fin september och parkerar nu på andraplatsen i Allsvenskan och är med och slåss om nästa års europaplatser. Kim gjorde två mål under månaden och har varit en starkt bidragande orsak till att Djurgården går så bra just nu. Källström trivs att vara hemma i Allsvenskan och menar att serien är mycket tuffare nu än senast han spelade på hemmaplan.

– Jag har följt Allsvenskan noga ändå och haft bra koll, så det är inga överraskningar, men alla lagen är jämna och det är lite svårare nu. Varje match är tuff. Det krävs att man är påslagen varje match för att kunna ta en trea.

Kim Källström, som senast spelade i Allsvenskan 2003, lämnade serien som 21-åring, men hade då spelat nästan fem säsonger i den högsta serien. Debuten kom redan som 16-åring i BK Häcken och totalt blev det 117 allsvenska matcher för BK Häcken och Djurgården innan utlandsäventyret tog vid.

Svensk Elitfotboll har en önskan att svenska talanger ska stanna så länge som möjligt i Sverige och helst etablera sig i Allsvenskan, innan de lämnar för utlandet. Detta för att vara mer förberedd och öka sin sannolikhet till speltid i den nya ligan. Kim Källström håller till viss del med.

– Det är svårt att tala om för folk hur folk ska göra. Jag tycker man ska passa sig för det. Generellt håller jag med om att det kan vara bra att spela lite mer i Allsvenskan innan man kommer ut i proffslivet, så att man är mer förberedd, men alla transfers måste ha sitt eget liv. Det finns olika detaljer, men det gör inget om man har något år i Allsvenskan och känt på elitfotboll och proffsfotboll innan man kliver ut, för det är ganska tufft klimat. Men man ska som sagt passa sig nog för att peka med hela handen och tala om för folk hur de ska leva sina liv.

IMG_0020

Härnäst väntar slutspurten på Allsvenskan för Kim och Djurgården. Kim anser att det blir svårt att rå på Malmö, men andraplatsen och ett kommande kval till Europa League ska helt klart vara inom räckhåll.

– Förhoppningen att hålla andraplatsen. Vi har haft den ett tag redan och vi har varit i bra slag, men samtidigt är det tajt. Det är fler som vill vara med och leka. Malmö känns klara för guldet men sedan är det öppet. För oss är det stor skillnad på att komma tvåa eller fyra.

Djurgården har fyra matcher kvar att spela och möter i nästa omgång IK Sirius borta.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till den spelare i Allsvenskan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptenerStefan Lundin (Svensk Elitfotboll), Jon Persson (C More), Anna Brolin (TV4 / C More), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside) och Per Bohman (Aftonbladet).

Vinnande spelare får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang.

Vinnande spelare utses alltid i C Mores första sändning av Fotbollssöndag eller Fotbollsmåndag varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Tidigare vinnare 2017: 
April: Kingsley Sarfo, IK Sirius
Maj: Niclas Eliasson, IFK Norrköping
Juli: Simon Lundevall, IF Elfsborg
Augusti: Ahmed Yasin, BK Häcken