Topprankade FIFA-lag från Sverige, Norge och Danmark gör i sommar upp i nystartade Nordic Masters. Turneringen kommer att spelas på Dreamhack Summer i Jönköping. De två bästa lagen från varje land deltar och Sverige representeras av Malmö FF och Örebro SK. Discovery är på plats och sänder turneringen i alla tre länderna.

Efter succén med eAllsvenskan så lanseras nu Nordic Masters. Turneringen där de bästa e-sportslagen på FIFA från Sverige, Norge och Danmark gör upp om titeln. Nordic Masters arrangeras av Dreamhack tillsammans med ligorna i de tre länderna. Sverige kommer att representeras av mästarna i eAllsvenskan, Malmö FF, samt av finallaget Örebro SK.

– Vår första säsong av eAllsvenskan har varit en härlig upplevelse med högklassigt spel och stort intresse. Det känns helt rätt att våra topplag direkt får mäta sig med sina nordiska konkurrenter, ett naturligt steg för eFotbollen som vi tror kommer att växa rejält närmaste åren, säger Niclas Janson, Digital Utvecklingschef på Svensk Elitfotboll.

Nordic Masters – Powered by DreamHack är en endagarsturnering på Dreamhack Summer, den 16 juni i Jönköping, där de bästa FIFA-spelarna i Skandinavien spelar man mot man om att vinna titeln. De två bästa lagen från eAllsvenskan möter finalisterna från eSuperliga och Altibox eSerien i turneringen.

På Dreamhack Summer samlas varje år tusentals eSports-anhängare och Nordic Masters blir det perfekta miljön för dessa att samlas i. Marcus Lindmark, CEO på Dreamhack är imponerad över hur snabbt eSporten och FIFA-turneringarna har utvecklats i Skandinavien.

– Vi är extremt stolta att redan nu skapa en nordisk FIFA-produkt i tillägg till de nationella ligorna. Efter succén med de tre FIFA-ligorna i Sverige, Norge och Danmark så är nästa logiska steg för oss att samlas runt en skandinavisk liga. Vi gillar att tävla här uppe i Norden och nu har vi en turnering där vi kan utse det bästa FIFA-laget i hela Skandinavien; ett icke officiellt mästerskap, säger Marcus Lindmark.

Discovery, som också har sänt eAllsvenskan, kommer att finnas på plats på Nordic Masters för att sända turneringen i sina kanaler.

– Vi är väldigt glada att ha säkrat rättigheterna till Nordic Masters – Powered by DreamHack. Det förstärker den stabila position som vi har skapat oss inom eSportens värld, säger Anders Bay, Sport Director på Discovery Networks och fortsätter.

– Jämfört med traditionell nyhetsbevakning av idrott så är det här fortfarande en relativt ny arena både för oss och alla andra i branschen, men vi tar eSporten på allvar och tar självklart med oss samma professionalism hit som till vilken annan sportbevakning som helst. Vi ser fram emot att attrahera fler FIFA-supportrar till våra sändningar när vi sänder den här vänskapliga nordiska världsklassturneringen i virtuell fotboll.

Fakta Nordic Masters:
Sverige, Norge och Danmark ställer upp med sina två bästa FIFA-lag. Från Danmark kommer mästarna FC Köpenhamn och finalförlorarna Bröndby IF. Sverige representeras av mästarna Malmö FF och tvåan Örebro SK medan Vålerenga och Brann ställer upp för Norges räkning.

De sex deltagande lagen kommer att delas upp i två grupper. De två bästa lagen går till semifinal, och vinnarna där gör upp i finalen. Totalvinnaren kan titulera sig mästare i Nordic Masters och erhåller 10 000 USD.

Matcherna spelas den 16 juni i samband med Dreamhack Summer i Jönköping, som totalt pågår mellan 14-17 juni.

Varje match spelas i dubbelmöten där totalställning i båda matcherna avgör om det blir oavgjort. Matcherna spelas på PlayStation och i FUT-mode.

Discovery sänder turneringen i sina kanaler. Biljetter till att se Nordic Masters på plats går att hitta på dreamhack.com/summer.

Mer information kommer fortlöpande på eAllsvenskans hemsida.

Fakta Dreamhack:
DreamHack skapar underhållning för en ung digital generation. DreamHack grundades 1994 som ett lanparty, men har under de senaste 20 åren utvecklats till en digital festival för unga i Europa och Nordamerika. DreamHack-festivalerna bjuder på  esport i flera grenar, livemusik, utställningar, kreativa tävlingar, lanparty, cosplay och mycket mer. DreamHack är pionjärer inom esport och fortsätter att vara en av världens största producenter av esportinnehåll. Miljontals tittare följer DreamHacks sändningar varje år. Under 2018 välkomnade DreamHack över 310,000 besökare.

Mer information finns på dreamhack.com. DreamHack är en del av det ledande digitala underhållningsföretaget MTG. Mer information på mtg.com