25 507 personer har i snitt sett Hammarbys hemmamatcher i Allsvenskan 2015. Inget lag har någonsin haft fler besökare. I den sista hemmamatchen slog Hammarby Örgrytes snitt på 25 490 från 1959 och är med det historiskt, mycket tack vare en delvis helt ny publik.
– Den stämning vi byggde upp på Söderstadion har skapat en tradition runt Hammarby, som vi nu byggt vidare på Tele2, säger Henrik Kindlund, VD i Hammarby.
Hammarbys VD är mycket nöjd över säsongens publiksiffror och det fattas bara annat. En del till förklaringen varför Hammarby lockar så mycket folk är att klubben lyckats attrahera nya målgrupper.
– Söderstadion var en mindre arena och hade inte mycket service och faciliteter. Det var svårt att få dit barnfamiljer och kvinnor. Det fanns ett intresse hos dessa målgrupper redan då men nu när vi är inne på en ny, populär och dessutom större arena funkar det bättre för dem. Vi har jobbat väldigt mycket med service. Det var exempelvis nästan 10 000 barn och ungdomar på plats mot Malmö.
En annan aspekt i rekordet är att Hammarby inte varit ett topplag i år men ändå lyckats dra över 25 000 per match. Intresset ökar med en topplacering, men arenan fylls oavsett.
– Vi och våra supportar har byggt upp en kultur och popularitet runt klubben under många år. Publiken nöjda över att bara vara där, säger Henrik Kindlund. Det är riktigt bra stämning när vi spelar.
Projekt för att locka invandrare
Hammarby har ambitioner att höja publiksiffran ytterligare. Klubben säger att de hade runt 27 000 biljetter ute per hemmamatch den här säsongen och att det blev ett bortfall på nästan 1400 biljetter per gång. Dessa platser vill de nu fylla. Målgruppen Hammarby ska fokusera på är invandrare med fotbollsintresse i södra Stockholm.
– Vi börjar slå i taket på befintliga Hammarbyare och måste titta utanför och bygga ny publik. Barn och ungdomar är en stor målgrupp och kvinnor är också underrepresenterade. Där får vi jobba mer. Men stora grejen är att locka invandrarna i södra Stockholm. Där har vi ett jätteprojekt på gång. Vi jobbar på att få hit storklubbar från de länder där vi vet att vi har invandrare ifrån i södra Stockholm. I stället för jippolag så tar vi hit ett storlag från de regionerna per år, det närmaste fyra åren. Vi är nära att få hit ett storlag från Mellanöstern i påsk, säger Henrik Kindlund.
Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån